Wykonanie
Składniki2 porcje150 g
makaronu Pappardelle50 g
bobu *, ugotowanego na parze i obranegoduża garść
rukoli4 łyżki tartego
sera Pecorino
sól i
pieprzPuree z
bobu:1 łyżka
oliwy z oliwek1/2
cebuli, drobno pokrojonej150 g
bobu, ugotowanego na parze i obranego2 łyżki
masłaSos
winno -
maślany:50 g
masła1 łyżka drobno posiekanej
cebuligrubo zmielony
czarny pieprz i
sól50 ml białego
wytrawnego wina2 łyżki płynnej
śmietanki 30% lub 18 %*
makaron najlepiej smakuje w sezonie wiosenno - letnim, kiedy dostępny jest świeży
bób. Poza sezonem można użyć
bobu z mrożonki.PrzygotowanieCały
bób (50 g + 150 g) ugotować w lekko osolonej wodzie lub na parze, obrać. Zrobić puree z
bobu : rozgrzać
oliwę na patelni, zeszklić
cebulę, dodać
bób (150 g - 3/4 ilości) i
masło, zmiksować na puree, dodając
wodę, gdyby było zbyt gęste, odstawić.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. W międzyczasie przygotować sos
winno -
maślany : na 2 łyżkach
masła zeszklić
cebulkę, dodać
pieprz i wlać
wino, zredukować. Dodać resztę
masła, roztopić i mieszając wymieszać ze
śmietanką. Doprawić
solą, odstawić.
Makaron odcedzić i wymieszać z 50 g - czyli 1/4 odłożonego
bobu,
rukolą oraz sosem
winno - maślanym.Puree podgrzać, rozsmarować na talerzach, wyłożyć
makaron, posypać świeżo zmielonym
pieprzem oraz
serem Pecorino.WskazówkiZ
rukoli,
bobu oraz tartego
owczego sera Pecorino można też przygotować smaczną sezonową
sałatkę z dodatkiem grzanek.