ßßß Cookit - przepis na Makaron z bobem i rukolą

Makaron z bobem i rukolą

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
150 g makaronu Pappardelle
50 g bobu *, ugotowanego na parze i obranego
duża garść rukoli
4 łyżki tartego sera Pecorino
sól i pieprz
Puree z bobu:
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 cebuli, drobno pokrojonej
150 g bobu, ugotowanego na parze i obranego
2 łyżki masła
Sos winno - maślany:
50 g masła
1 łyżka drobno posiekanej cebuli
grubo zmielony czarny pieprz i sól
50 ml białego wytrawnego wina
2 łyżki płynnej śmietanki 30% lub 18 %
* makaron najlepiej smakuje w sezonie wiosenno - letnim, kiedy dostępny jest świeży bób. Poza sezonem można użyć bobu z mrożonki.
Przygotowanie
Cały bób (50 g + 150 g) ugotować w lekko osolonej wodzie lub na parze, obrać. Zrobić puree z bobu : rozgrzać oliwę na patelni, zeszklić cebulę, dodać bób (150 g - 3/4 ilości) i masło, zmiksować na puree, dodając wodę, gdyby było zbyt gęste, odstawić.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. W międzyczasie przygotować sos winno - maślany : na 2 łyżkach masła zeszklić cebulkę, dodać pieprz i wlać wino, zredukować. Dodać resztę masła, roztopić i mieszając wymieszać ze śmietanką. Doprawić solą, odstawić.
Makaron odcedzić i wymieszać z 50 g - czyli 1/4 odłożonego bobu, rukolą oraz sosem winno - maślanym.
Puree podgrzać, rozsmarować na talerzach, wyłożyć makaron, posypać świeżo zmielonym pieprzem oraz serem Pecorino.
Wskazówki
Z rukoli, bobu oraz tartego owczego sera Pecorino można też przygotować smaczną sezonową sałatkę z dodatkiem grzanek.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/pasta/makarony_z_bobem/pappardelle_bob_rukola/przepis.html