Wykonanie
To bardzo proste danie, zwłaszcza, jeśli tak jak ja, będziecie
mieli okazję kupić
maślaki już obrane.Owszem, umiem je obierać, ale o ile szybciej jest po prostu je oczyścić i pokroić!Ostatnio staram się jak najaktywniej spędzać czas, dlatego nie
będę pisała długiego posta, lepiej niech
makaron z
maślakami przemówi sam za siebie. :)
Składniki:około 700g
maślaków, obranych
cebula2 łyżki
masłaoliwasól,
pieprzmakaron (ja mam
razowy orkiszowy)
Maślaki dokładnie oczyszczamy z piasku i inny pozostałości leśnych, przy pomocy ręczników papierowych.Nie myjemy ich, ponieważ wchłoną
wodę i będą niesmaczne! Warto zajmować się nimi w rękawiczkach, bo brudzą palce na żółto.
Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy
oliwę i
masło, wrzucamy
cebulę i smażymy, aż się zeszkli.
Maślaki kroimy w mniejsze kawałki (malutkie można zostawić w całości), ale pamiętając o tym, że się skurczą na patelni!Wrzucamy
maślaki do
cebuli, dodajemy
sól i
pieprz. Dusimy na małym ogniu 15-20 minut.Przez ten czas gotujemy
makaron, zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.Gdy
sos jest gotowy, nakładamy na talerze
makaron, a na to nasze
grzyby.Smacznego!