ßßß
Sos grzybowy to jeden z najbardziej znanych i lubianych dodatków do dań mięsnych i makaronowych. Najsmaczniejszy to ten przygotowany w sezonie grzybobrania: pachnący,aromatyczny i bardzo smaczny. W ciągu całego roku możemy jednak korzystać z naszych przetworów, mrożonek i suszów.Do przygotowania tego makaronu tagliatelle użyłam grzybów o nazwiepioppini /poch.Italia/Grzybki maja bardzo ładny brązowy kolor, są malutkie i pachnące.Są one idealne do przygotowania sosu grzybowego z dodatkiem śmietany .
Składniki/ dla 4 osób/
320-400 g makaronu tagliatelle250 g grzybów/świeże, mrożone,z zalewy/1 mała cebulka1 łyżka oliwy z oliwek1 łyżka masła1/2 szklanki białego wytrawnego wina200 ml śmietany/do gotowania/sól i pieprz do smakuzielona, świeża pietrusz katabela wartości próbna!!!!!Wykonanie:Rozgrzać oliwę z masłem i podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać grzyby i dusić kila minut na małym ogniu. Wlać wino , zwiększyć ogień i gotować do odparowania alkoholu. Dodać śmietanę, przyprawić do smaku solą i pieprzem,wymieszać i zagotować i zdjąć z ognia. W międzyczasie ugotować al dente makaron/ w dużej ilości osolonej wody/. Przecedzony, gorący makaron wsypać na patelnię z sosem grzybowym. Delikatnie zamieszać i podawać zaraz po przyrządzeniu.Posypać obficie zieloną pietruszką.