ßßß
Składniki dla 2 osób:200 g makaronu mezze penne200g dyni oczyszczonej25 g masła100 g specku1/2 cebuli50 ml białego wytrawnego winasól i pieprz do smakuPrzygotowanie:W lekko osolonej wodzie gotujemy makaron al dente, według przepisu na opakowaniu. Pół cebuli obieramy i siekamy na pierścienie, następnie kroimy na pół. Obrany kawałek dyni kroimy na plastry, następnie kroimy na prostokątne małe kawałeczki. Speck kroimy na małe plasterki i pózniej kawałki. Rozpuszczamy maslo na rozgrzanej patelni, następnie dodajemy cebule, dynie i speck.Gotujemy 2-3 minuty, następnie zalewamy winem i gotujemy na małym gazie. Gdy wino wyparuje a dynia jeszcze nie będzie rozgotowana, dodajemy trochę wody. Ugotowany makaron odcedzamy, przekładamy na patelnię i mieszamy, aż cały sos obklei makaron. Doprawiamy do smaku pieprzem. Natychmiast podajemy.Smacznego !Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)