ßßß
Moja kolejna propozycja na wykorzystania zimowego, włoskiego warzywa ./ właśnie zbliża się koniec sezonu/.Kilka dni temu przygotowałam pyszny makaron z dodatkiem "cime di rapa" /broccoletti / tutaj /Ponieważ bardzo lubię dania z udziałem zielonych roślin już powstało kolejne. Tym razem pyszne, kremowe risotto. Wiele razy jadłam risotto z brokułem wzbogacone kremowym serem taleggio.Tym razem miejsce zielonych różyczek zajęła liściasta roślina spokrewniona z brokułami . Risotto smakuje nieco inaczej i choć roślina posiada " kwiaty" zupełnie podobne do brokuła, to zdecydowanie jest bardziej wyraziste.
Składniki: /2 porcje/200 g ryżu / carnaroli lub arborio/200 g cime di rapa /oczyszczone z twardych liści//1 mała cebula /szalotka/2 łyżki masła1 łyżka oliwy z oliwek1/4 szklanki białego, wytrawnego wina100 g sera Taleggiook.600 ml bulionu warzywnego1 łyżka orzeszków piniowych /tostowanych/sól i świeżo zmielony pieprz do smaku-Przygotować bulion warzywny/, powinien się gotować delikatnie przez cały czas /.-Warzywo /oczyszczone/ wypłukać i obgotować kilka minut w osolonej wodzie, zachowując jego kruchość. Osączyć i pokroić na małe kawałki. Przykryć by zabezpieczyć przed ostygnięciem.-Posiekać drobno cebulę.-Na rozgrzane w głębokiej patelni masło i oliwę wrzucić cebulę i podsmażyć / nie rumienić/.-Wsypać ryż i mieszając energicznie smażyć ok. minutę. Ryż powinien zmienić kolor i stać się prawie przezroczysty.-Wlać wino , zwiększyć ognień i gotować do odparowania alkoholu.-Dodać bulion tak, aby przykrywał powierzchnię ryżu i mieszając gotować do miękkości/ ok.12-15/. - Uzupełniać płyn w miarę wchłaniania go przez ryż.- Ok. 5 minut przed końcem gotowania dodać ugotowane , pokrojone liście, dokładnie zamieszać, doprawić do smaku .-Dodać ser pokrojony w kosteczkę , dokładnie wymieszać.
- Ryż zdjąć z ognia , przykryć pokrywką na 2 minuty.- Gotowe risotto przełożyc na talerze.-Ozdobić orzeszkami piniowymi.-Można dodatkowo posypać startym parmezanem.Zamiast liści brokułowych/cime di rapa/ do risotto można użyć popularnych brokułów, a ser Taleggio zastąpić innym /ulubionym/ łatwotopliwym o miękkiej konsystencji .