Wykonanie
Moja kolejna propozycja na wykorzystania zimowego, włoskiego warzywa ./ właśnie zbliża się koniec sezonu/.Kilka dni temu przygotowałam pyszny
makaron z dodatkiem "cime di rapa" /broccoletti / tutaj /Ponieważ bardzo lubię dania z udziałem zielonych roślin już powstało kolejne. Tym razem pyszne, kremowe risotto. Wiele
razy jadłam risotto z
brokułem wzbogacone kremowym
serem taleggio.Tym razem miejsce zielonych różyczek zajęła liściasta roślina spokrewniona z
brokułami . Risotto smakuje nieco inaczej i choć roślina posiada " kwiaty" zupełnie podobne do
brokuła, to zdecydowanie jest bardziej wyraziste.
Składniki: /2 porcje/200 g
ryżu / carnaroli lub arborio/200 g cime di rapa /oczyszczone z twardych liści//1 mała
cebula /szalotka/2 łyżki
masła1 łyżka
oliwy z oliwek1/4 szklanki białego,
wytrawnego wina100 g
sera Taleggiook.600 ml
bulionu warzywnego1 łyżka
orzeszków piniowych /tostowanych/
sól i świeżo zmielony
pieprz do smaku-Przygotować
bulion warzywny/, powinien się gotować delikatnie przez cały czas /.-Warzywo /oczyszczone/ wypłukać i obgotować kilka minut w osolonej wodzie, zachowując jego kruchość. Osączyć i pokroić na małe kawałki. Przykryć by zabezpieczyć przed ostygnięciem.-Posiekać drobno
cebulę.-Na rozgrzane w głębokiej patelni
masło i
oliwę wrzucić
cebulę i podsmażyć / nie rumienić/.-Wsypać
ryż i mieszając energicznie smażyć ok. minutę.
Ryż powinien zmienić kolor i stać się prawie przezroczysty.-Wlać
wino , zwiększyć ognień i gotować do odparowania
alkoholu.-Dodać
bulion tak, aby przykrywał powierzchnię
ryżu i mieszając gotować do miękkości/ ok.12-15/. - Uzupełniać płyn w miarę wchłaniania go przez
ryż.- Ok. 5 minut przed końcem gotowania dodać ugotowane , pokrojone liście, dokładnie zamieszać, doprawić do smaku .-Dodać
ser pokrojony w kosteczkę , dokładnie wymieszać.
-
Ryż zdjąć z ognia , przykryć pokrywką na 2 minuty.- Gotowe risotto przełożyc na talerze.-Ozdobić orzeszkami piniowymi.-Można dodatkowo posypać startym
parmezanem.Zamiast liści brokułowych/cime di rapa/ do risotto można użyć popularnych
brokułów, a
ser Taleggio zastąpić innym /ulubionym/ łatwotopliwym o miękkiej konsystencji .