Wykonanie
Ostatnio każda ugotowana przeze mnie zupa to krem. Jakoś tak wyszło. Nigdy wcześniej nie robiłem takich zup, więc teraz próbuję robić kremy z wszystkiego co wydaje się zjadliwe :)Dziś zupa cebulowa w formie kremu. Smakuje równie dobrze jak zwykła zupa cebulowa, a kremowa konsystencja sprawia, że chce się ją jeść.
Składniki:- 1 l
bulionu warzywnego- 0,25 l białego
wytrawnego wina- 8 dużych
cebul- łyżeczka
tymianku-
sól,
pieprz do smaku- 50 g
masła- 100 g
sera GruyèreSposób przygotowania:
Cebulę obieramy i kroimy w pół talarki. Nie muszą być równe, ponieważ wszystko będziemy później miksować.W garnku rozgrzewamy
masło i smażymy na nim na brązowo pokrojoną
cebulę.Gdy
cebula będzie już usmażona, zalewamy ją
bulionem i
białym winem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem około 45 minut.Po tym czasie miksujemy dokładnie zupę, dodajemy
tymianek,
sól,
pieprz i
ser i mieszamy.Gotujemy jeszcze około 2 minut i gotowe!Zupę podajemy z grzankami, czipsami serowymi, lub pokrojonym
serem Gruyère.Smacznego!