ßßß
Składniki:- 1 l bulionu warzywnego- 0,25 l białego wytrawnego wina- 8 dużych cebul- łyżeczka tymianku- sól, pieprz do smaku- 50 g masła- 100 g sera GruyèreSposób przygotowania:Cebulę obieramy i kroimy w pół talarki. Nie muszą być równe, ponieważ wszystko będziemy później miksować.W garnku rozgrzewamy masło i smażymy na nim na brązowo pokrojoną cebulę.Gdy cebula będzie już usmażona, zalewamy ją bulionem i białym winem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem około 45 minut.Po tym czasie miksujemy dokładnie zupę, dodajemy tymianek, sól, pieprz i ser i mieszamy.Gotujemy jeszcze około 2 minut i gotowe!Zupę podajemy z grzankami, czipsami serowymi, lub pokrojonym serem Gruyère.Smacznego!