Wykonanie
Kurki to chyba ulubione
grzyby Polaków (a może nie tylko Polaków?). Wielokrotnie słyszałam osoby mówiące „Ja nie lubię
grzybów. No, może tylko kurki”. Na czym polega
magia tych grzybów? Czy chodzi tylko o smak? A może o to, że ze względu na charakterystyczny wygląd,
kurki ciężko pomylić z innymi
grzybami i dzięki temu uważane są za bezpieczne (choć podobno jest jeden niejadalny gatunek
grzybów przypominający
kurki)?Osobiście lubię
kurki za smak, za dostępność (nie zbieram
grzybów, korzystam więc z takich, które
mogę łatwo kupić lub które ktoś mi podaruje...) i wygląd. Są śliczne! Falujące kapelusze wyglądają jak baletowe spódniczki, a kolor ładnie komponuje się w różnych potrawach.Jest jeszcze jedna cecha, która przemawia na korzyść
kurek - to, jak ich nazwa pięknie brzmi w innych językach. Po włosku
kurki to finferli, po hiszpańsku - chantarela, po fancusku girolle . Coś, co nazywa się tak ładnie po prostu musi być smaczne (zapomnijmy na moment o polskiej nazwie, która w porównaniu z zagranicznymi nie jest aż tak urocza...).Dzisiaj prezentuję wersję włoską (a jakże!) - pappardelle con finferli . Smacznego!
Składniki na 2 porcje250 g świeżego
makaronu pappardelle250 g świeżych
kurek1 mała lub pół dużej białej
cebuli1 łyżka
masła klarowanego1 łyżka
oliwy z oliwekoliwa z oliwek extra vergine o smaku
rozmarynu (lub zwykła, ale jak najlepszej jakości)świeże
zioła: listki
szałwii i
rozmarynu, gałązki tymanku2 łyżki
brandy (lub białego
wytrawnego wina)2 łyżki świeżo startego
parmezanusól,
pieprzPrzygotowanie
Kurki dokładnie, ale delikatnie opłukać pod bieżącą
wodą. Osuszyć kuchennym ręcznikiem papierowym. Większe
grzybki pokroić, mniejsze zostawić w całości.
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę.
Zioła posiekać.Na małej patelni rozgrzać
oliwę i zeszklić na niej
cebulę.Na drugiej patelni rozgrzać klarowane
masło. Dodać
kurki. Podsmażać przez 2-3 minuty, a następnie posolić, popieprzyć i dodać połowę
ziół.Do
grzybów dodać zeszkloną
cebulę.Zwiększyć ogień pod patelnią i podlać
brandy. Ruszając patelnią, pozwolić alkoholowi odparować. Zmniejszyć ogień. Dodać pozostałe
zioła.
Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Jeśli używamy świeży
makaron wystarczy go gotować 1-2 minuty - dogotuje się na patelni.Ugotowany
makaron przełożyć na patelnię z
grzybami, dolewając ok. pół filiżanki
wody z garnka.Wymieszać
makaron z sosem.Zdjąć patelnię z ognia.
Makaron polać
oliwą o smaku
rozmarynu i dokładnie wymieszać.Podawać gorące, posypane
parmezanem i świeżo zmielonym
pieprzem.Smacznego!