Wykonanie
Przymierzałam się już kilkakrotnie do tej potrawy zwłaszcza, że miałam okazję ją jeść w jednej z moich ulubionych restauracji, gdzie kilka
razy ją zamawiałam i zawsze mnie cieszył jej smak. Przepis ten jest zlepkiem kilku przepisów, z każdego coś wybrałam dla siebie. Trudno go zrobić idealnie, bo np. skąd wziąć szare
trufle burgundzkie, a są one w przepisie "Kulinarii francuskich" ...Składniki:
kura,
kurczak lub 6 udek ( ja zrobiłam z udek)1 butelka
czerwonego winao,5 litra rosołu3 marchwie4 ząbki
czosnkukilka gałązek
tymianku, kilka gałązek
natki pietruszki4
goździkiliść laurowy1łyżka
kakao1 łyżka
mąki ziemniaczanej150 gram
boczkusól,
pieprz200 gram
szalotek lub 1 duża
cebula2 łyżki
masła2 łyżki
olejuPrzygotowanie:
Kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, dzielimy na mniejsze kawałki i obsmażamy na gorącym
oleju. Obieramy
marchew i
szalotki ze skórki, myjemy
czosnek w łupinie, kroimy
boczek w małą kostkę. Przesmażamy
szalotki i nieobrany
czosnek, przesmażamy
boczek. W dużym garnku układamy kawałki
mięsa, wlewamy
wino i rosół, dodajemy
marchewki,
czosnek,
cebulki,
zioła i
przyprawy,
boczek. Dusimy pod przykryciem, na małym ogniu ok.1,5 godziny Wyjmujemy
mięso z garnka, przecedzamy zawartość nad innym garnkiem, ponieważ
wywar będzie nam potrzebny do sosu. Z tego co zostało na sitku wyjmujemy
szalotki,
czosnek, gałązki
ziół i
marchew. Kubek zimnego
wywaru z
mięsa, łyżki
mąki i przecedzonego
boczku zagotowujemy na małym ogniu, cały czas mieszając sos, doprawiamy
solą,
pieprzem i połową łyżeczki gorzkiego
kakao lub dodajemy dwie kostki
gorzkiej czekolady. Ugotowane
mięso przesmażamy na
maśle, aby skórka stała się bardziej kusząca :)
Kurczak można podawać z młodymi ziemniaczkami,
makaronem,
sałatką ziemniaczaną,
sałatką z
buraków w sosie francuskim i lampką
czerwonego wina Celebro Italy .

