Wykonanie
Spełniłam swoją poranną zachciankę (
mięso w sosie) i na dzisiejszy obiad przygotowałam polędwiczkę wieprzową. Udusiłam ją z
cebulką,
śliwkami suszonymi i
winem. Z dodatkiem
tymianku, jałowca i odrobiny
czosnku smakowała po królewsku :)Dobrze się ten rok zaczął :) Oby nam się tak cały darzył !
Składniki na 2 osoby:1 duża polędwiczka wieprzowa2 średnie
cebule1 ząbek
czosnku5
śliwek suszonych1 łyżka
mąki2 łyżki
masła2 łyżki
oleju3 ziarenka jałowca2
listki laurowekilka gałązek świeżego
tymianku0,5 szklanki
wody0,5 szklanki
czerwonego wina (półwytrawne)
sól,
pieprz do smakuPrzygotowanie:Obieram
polędwicę ze ścięgien, kroję w 2-centymetrowe kawałki, lekko spłaszczam je dłonią. Każdy lekko z obu stron panieruję w
mące, po czym układam na patelni z rozgrzanym
olejem. Smażę po 2 minuty z każdej strony, by się lekko zrumieniły. Zdejmuję
mięso z patelni, na ten sam tłuszcz wrzucam drobno posiekaną
cebulę, zmiażdżony
jałowiec i
liść laurowy - lekko
solę i pod przykryciem smażę kilka minut. Dolewam
wodę, dodaję
tymianek i z powrotem przekładam
mięso. Duszę wszystko ok. 15 minut. Dolewam
wino, dodaję grubo pokrojone
śliwki i posiekany
czosnek - duszę jeszcze 5 minut. Na kilka minut przed podaniem dodaję zimne
masło. Podaję z
ziemniakami ubitymi z
masłem.Przepis autorski.