Wykonanie
Żadne ciasto wcześniej i mam nadzieję, że żadne ciasto później nie przyczyni się bardziej do pogorszenia stanu mojego zdrowia, jak ten bakaliowiec, który jest NAJLEPSZYM
CIASTEM , jakie
jadłam od bardzo dawna. Powyższe zdanie być może brzmi, jak cytat z Kubusia Puchatka, no trudno. Nikomu nie
powiem, że jest to łatwe ciasto i szybko i sprawnie można je zrobić. Ja i moja rodzina prawie nie daliśmy rady, mieliśmy dwa podejścia - jedno nieudane. Dzięki Ewie, autorce tego przepisu i Jej pomocy uwierzyliśmy, że damy radę - udało się nam je zrobić za drugim podejściem i jednocześnie odczarować, jak i wyczarować to ciasto ( zważyło się nam
masło z masą jajeczną podczas ich łączenia). Ciasto nie jest tanie (skład
bakalii, to kwestia względna), ale jak jest większa okazja, to zrób je - dla mnie REWELACJA !!!Składniki ciasta:10
białekwiórki kokosowe - mała paczka
mak - mała paczka
cukier - dodajemy niewiele - kilka łyżek
wódka - dużo :D
powidła śliwkowe - 2/3 słoikaSposób przygotowania ciasta:ubijamy
białko z
cukrem na gęstą i sztywną pianędodajemy
mak i
wiórki kokosowepieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut, do momentu, gdy brzegi ciasta odchodzą od formy i ciasto jest zarumienionestudzimy przy otwartym piekarnikupo wystudzeniu nasączamy ciasto lekko
alkoholem (
wódką) i smarujemy cienko powidłami śliwkowymiSkładniki do masy bakaliowej:10
żółtek1-2
jaja5 paczek
cukru waniliowegocukier kryształ, ok. połowa szklanki - dosładzamy masę tak, aby była dla nas słodka60 dkg mas-mixu100 ml
spirytusu lub 200 ml
wódki (ja dałam
wódkę)
bakalie: szklanka
rodzynek, szklanka
śliwek, szklanka
orzechów włoskich,
morele suszone, 2 paczki
migdałów w płatkach,
czekolada gorzka - 1 tabliczkaSposób przygotowania masy bakaliowej:ubijamy w kąpieli
wodnej żółtka z
cukrem na puszystą pianę, bez wyczuwalnych kawałków
cukru, studzimymiksujemy max-mix na puszystą masę, dodajemy stopniowo na przemian
alkohol i ostudzoną masę jajeczną tak, aby nie zważyła siędodajemy pokrojone
bakalie i pokrojoną
czekoladęSkładniki do polewy:1/3 słoika
powideł śliwkowych2 łyżki
masła1 -1,5 tabliczki
czekoladySposób przygotowania polewy : rozpuszczamy składniki w kąpieli
wodnej lub na bardzo słabym ogniu - mieszamyPrzygotowanie całości:Na ostudzone ciasto wyłożone papierem wylewamy masę
bakaliową, która jest o konsystencji
śmietany (czyli rzadkiej), wkładamy ciasto do lodówki, po stężeniu nakładamy polewę. Ciasto jest trochę "pijane", ja dałam w
sumie 2/3 półlitrowej butelki
wódki, a Ewa jeszcze więcej :)Smacznego:)

