ßßß Cookit - przepis na Bakaliowiec, ciasto z bakaliami / the best cake

Bakaliowiec, ciasto z bakaliami / the best cake

nazwa

Wykonanie

Żadne ciasto wcześniej i mam nadzieję, że żadne ciasto później nie przyczyni się bardziej do pogorszenia stanu mojego zdrowia, jak ten bakaliowiec, który jest NAJLEPSZYM CIASTEM , jakie jadłam od bardzo dawna. Powyższe zdanie być może brzmi, jak cytat z Kubusia Puchatka, no trudno. Nikomu nie powiem, że jest to łatwe ciasto i szybko i sprawnie można je zrobić. Ja i moja rodzina prawie nie daliśmy rady, mieliśmy dwa podejścia - jedno nieudane. Dzięki Ewie, autorce tego przepisu i Jej pomocy uwierzyliśmy, że damy radę - udało się nam je zrobić za drugim podejściem i jednocześnie odczarować, jak i wyczarować to ciasto ( zważyło się nam masło z masą jajeczną podczas ich łączenia). Ciasto nie jest tanie (skład bakalii, to kwestia względna), ale jak jest większa okazja, to zrób je - dla mnie REWELACJA !!!
Składniki ciasta:
10 białek
wiórki kokosowe - mała paczka
mak - mała paczka
cukier - dodajemy niewiele - kilka łyżek
wódka - dużo :D
powidła śliwkowe - 2/3 słoika
Sposób przygotowania ciasta:
ubijamy białko z cukrem na gęstą i sztywną pianę
dodajemy mak i wiórki kokosowe
pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut, do momentu, gdy brzegi ciasta odchodzą od formy i ciasto jest zarumienione
studzimy przy otwartym piekarniku
po wystudzeniu nasączamy ciasto lekko alkoholem (wódką) i smarujemy cienko powidłami śliwkowymi
Składniki do masy bakaliowej:
10 żółtek
1-2 jaja
5 paczek cukru waniliowego
cukier kryształ, ok. połowa szklanki - dosładzamy masę tak, aby była dla nas słodka
60 dkg mas-mixu
100 ml spirytusu lub 200 ml wódki (ja dałam wódkę)
bakalie: szklanka rodzynek, szklanka śliwek, szklanka orzechów włoskich, morele suszone, 2 paczki migdałów w płatkach, czekolada gorzka - 1 tabliczka
Sposób przygotowania masy bakaliowej:
ubijamy w kąpieli wodnej żółtka z cukrem na puszystą pianę, bez wyczuwalnych kawałków cukru, studzimy
miksujemy max-mix na puszystą masę, dodajemy stopniowo na przemian alkohol i ostudzoną masę jajeczną tak, aby nie zważyła się
dodajemy pokrojone bakalie i pokrojoną czekoladę
Składniki do polewy:
1/3 słoika powideł śliwkowych
2 łyżki masła
1 -1,5 tabliczki czekolady
Sposób przygotowania polewy : rozpuszczamy składniki w kąpieli wodnej lub na bardzo słabym ogniu - mieszamy
Przygotowanie całości:
Na ostudzone ciasto wyłożone papierem wylewamy masę bakaliową, która jest o konsystencji śmietany (czyli rzadkiej), wkładamy ciasto do lodówki, po stężeniu nakładamy polewę. Ciasto jest trochę "pijane", ja dałam w sumie 2/3 półlitrowej butelki wódki, a Ewa jeszcze więcej :)
Smacznego:)
Źródło:http://tapasdecolores.blogspot.com/2013/02/bakaliowiec-ciasto-z-bakaliami-best-cake.html