ßßß

SKŁADNIKI:35 dag maku ( suchy)ok 2 szklanki cukru kryształ8 jajek25 dag masła80 dag jabłek8 łyżek kaszy mannej1 cukier waniliowy2 łyżeczki proszku do pieczeniaolejek arakowy do ciastbakalie do środka ( typu: posiekane orzechy włoskie, rodzynki, migdały)Na wierzch:wiórki kokosoweczekoladaWYKONANIEMak parzymy wrzątkiem i zostawiamy tak na ok. 30 min.Następnie odcedzamy na sitku i przekręcamy na gęstej siatce przez maszynkę.Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko odciskamy z soku.Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy masło i dalej ucieramy.Wsypujemy mak, kaszę manną, proszek do pieczenia, jabłka, bakalie, olejek i ucieramy.Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek. Po dodaniu piany delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.Formę wielkości 26 cm. x33 cm. wykładamy papierem do pieczenia.Wylewamy ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 190 s C.Pieczemy ok. 1 godz.Po wystudzeniu, polewamy ciasto rozpuszczoną na parze czekoladą i posypujemy wiórkami kokosowymi.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.