ßßß Cookit - przepis na Makowiec z jabłkami

Makowiec z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Bardzo smaczna odmiana tradycyjnego makowca. Dzięki startym do środka jabłkom ciasto staje się wilgotne i wyśmienite w smaku. Makowiec polecam na każdą okazję.
SKŁADNIKI:
35 dag maku ( suchy)
ok 2 szklanki cukru kryształ
8 jajek
25 dag masła
80 dag jabłek
8 łyżek kaszy mannej
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
olejek arakowy do ciast
bakalie do środka ( typu: posiekane orzechy włoskie, rodzynki, migdały)
Na wierzch:
wiórki kokosowe
czekolada
WYKONANIE
Mak parzymy wrzątkiem i zostawiamy tak na ok. 30 min.
Następnie odcedzamy na sitku i przekręcamy na gęstej siatce przez maszynkę.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko odciskamy z soku.
Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy masło i dalej ucieramy.
Wsypujemy mak, kaszę manną, proszek do pieczenia, jabłka, bakalie, olejek i ucieramy.
Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek. Po dodaniu piany delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
Formę wielkości 26 cm. x33 cm. wykładamy papierem do pieczenia.
Wylewamy ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 190 s C.
Pieczemy ok. 1 godz.
Po wystudzeniu, polewamy ciasto rozpuszczoną na parze czekoladą i posypujemy wiórkami kokosowymi.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Źródło:http://wkuchennymoknieewy.blogspot.com/2016/01/makowiec-z-jabkami.html