ßßß
Makowiec bez ciasta jest banalnie prosty! Dodatkowo to ciasto ma mniej kalorii niż tradycyjny i jest niezwykle pyszne! Jest słodki, pachnie rumem, makiem, bakaliami i świętami. To lekko zmodyfikowane nadzienie do tradycyjnego makowca. Zapieka się samo, bez udziału żadnego ciasta.Jest to idealne ciasto zarówno na święta, jak i przyjęcie, czy deser. Do makowca możemy dodać nasze ulubione bakalie, np. rodzynki, suszone śliwki, migdały, orzechy i tak dalej.. :)Dzień przed wykonaniem ciasta mak zalewamy wrzątkiem, odlewamy wodę, zalewamy drugi raz i zostawiamy na noc/lub kilka godzin. Rano odsączamy mak na sitku i mielimy dwa lub nawet trzy razy. Dzięki temu nasze ciasto będzie jeszcze lepsze!Składniki:500 gramów zmielonego mielonego mak u3/4 szklanki cukrucukier waniliowy4 duże jajka3 duże, starte grubo jabłka6 łyżek kaszy manny2 łyżeczki proszku do pieczenia100 gramów roztopionego, letniego masładuża garść sparzonych bakalii (rodzynki lub inne)skórka pomarańczowa (kilka łyżeczek)zapach rumowy (kilka kropel)Składniki na polewę:2 łyżki kakao2 łyżki cukru2 łyżki masła2 łyżki wodySkładniki do ozdoby:wiórki kokosowe lub inne ozdoby, według upodobańSposób przygotowania:Ubijamy pianę z białek.W osobnej misce utrzeć żółtka z cukrami.Do utartych żółtek dodajemy zmielony mak i mieszamy.Do wymieszanych składników dodajemy: kaszę, proszek do pieczenia, starte jabłka i znowu mieszamy.Dodajemy przestudzone masło, bakalie, skórkę pomarańczową i zapach rumowy.Na koniec delikatnie mieszamy z pianą z białek.Całość wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy ok. 1 godziny w temperaturze 220 stopni Celsjusza (lub 200 stopni z termoobiegiem).Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.Jak zrobić polewę? To bardzo proste!Wszystkie składniki na polewę musimy wymieszać, podgrzać w małym garnuszku i rozpuścić, ciągle mieszając, aż osiągnie lejącą się konsystencję. Polewa gotowa!Polewamy ciasto i obsypujemy wiórkami kokosowymi :)Odstawiamy do ostygnięcia.Makowiec bez ciasta gotowy. Smacznego!