ßßß
Składniki (tortownica o śr. 30 cm):- 500 g mielonego maku*- 3/4 szklanki cukru- cukier waniliowy- 5 małych jajek (4 duże)- 3 duże, starte grubo jabłka (4 małe)- 6 łyżek kaszy manny- 2 łyżeczki proszku do pieczenia- 100 g lekko roztopionego, letniego masła- duża garść sparzonych rodzynek ( lub innych bakalii)- skórka pomarańczowa ( kilka łyżeczek)- zapach rumowy (kilka kropel)- wiórki kokosowe do ozdoby- orzechy laskowe do ozdobyPolewa:- 2 łyżki kakao- 2 łyżki cukru- 2 łyżki masła- 2 łyżki wodyUbić pianę z białek. W osobnej misce żółtka utrzeć z cukrami, dodać zmielony mak, wymieszać, dodać kaszkę, proszek do pieczenia, starte jabłka, wymieszać. Dodać przestudzone masło, rodzynki, skórkę pomarańczową, zapach rumowy. Na koniec delikatnie wymieszać z pianą z białek. Piec około 1 godziny w 200 z termoobiegiem (220 bez termoobiegu). Po wystygnięciu polać polewą. Jak zrobić polewę? Wszystkie składniki na polewę wymieszać, podgrzać w małym garneczku i rozpuścić, ciągle mieszając, aż osiągną lejącą się konsystencję. Po polaniu polewą, posypać wiórkami kokosowymi i przyozdobić orzechami laskowymi.*Najlepiej nie w puszce, tylko w opakowaniu albo własnoręcznie mielony. Jeśli przygotowujemy sami mak, najpierw należy go ugotować (ok. 30 min) zalanego wodą, trochę ponad poziom maku. Następnie należy go zmielić (najlepiej dwukrotnie).