Wykonanie
Pozostając w klimatach świąteczno - noworocznych polecam wspaniałe ciasto w tradycyjnej nucie. A to dzięki zawartości
sera i
maku - bo chyba nie ma bardziej oczywistego smaku tradycji. Ciasto smakuje wspaniale a najlepsze dla mnie jest to, że dzięki
czekoladzie w warstwie makowej nikt nie chciał uwierzyć, że to naprawdę jest
mak. Bardzo polecam:)
ŹródłoSkładniki (tortownica o śr. 26 cm):800 g gotowej masy makowej z
bakaliami1 kg
twarogu mielonego trzykrotnie200 g gorzkiej lub
mlecznej czekolady4
jajka (osobno
białka i
żółtka)100-150 g
cukru (albo do smaku)5 czubatych łyżek
mąki ziemniaczanej4-5 łyżek
likieru pomarańczowego albo 2 łyżeczki
aromatu waniliowegododatkowe
bakalie (siekane
orzechy i
migdały,
suszone morele,
rodzynki)Składniki na polewę:150 g
czekolady50 g
masła2 łyżki soku lub
likieru pomarańczowegobakalie do przybraniaTortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzać do 200°C. Masę
makową wymieszać z
żółtkami, czubatą łyżką
mąki ziemniaczanej i
bakaliami. Jeśli trzeba, to
mak nieco dosłodzić.
Czekoladę rozpuścić w garnuszku na parze, wlać do masy makowej i zamieszać. Na dno tortownicy wyłożyć połowę masy i wyrównać. Wstawić do piecyka i zmniejszyć temperaturę do 180°C - piec przez około 15 - 18 minut (aż warstwa przestanie być mokra. W tym czasie
twaróg utrzeć z
białkami jajek,
likierem lub aromatem oraz resztą
mąki ziemniaczanej. Stopniowo dodawać
cukier, próbując, czy już wystarczy. Wyjąć z piekarnika spód makowy i wylać na niego połowę masy twarogowej - wyrównać i piec kolejne 15 minut. Ponownie wyjąć tortownicę i ostrożnie rozprowadzić resztę masy makowej. Piec kolejne 15 minut. Później wylać resztę masy sernikowej i znów piec, aż zastygnie. Studzić w lekko uchylonym piekarniku przez 30 minut, a później na kratce. Gdy torcik wystygnie, przygotować polewę. W garnuszku na parze rozpuścić
masło i
czekoladę. Zdjąć z ognia, dodać
likier lub
sok pomarańczowy i chwilę szybko ucierać, aby masa była gładka. Polać nią torcik, ozdobić według uznania i wstawić do lodówki na minimum 4 godziny.Smacznego!