Wykonanie
Przedstawiam jedno z lepszych ciast, jakie miałam okazję jeść. Jeśli tylko je wypróbujecie, będziecie zachwyceni połączeniem
migdałów i
cytryny, które jest wyraźnie wyczuwalne w każdym kęsie. Przepis znalazłam w książce "Apetyczna panna Dahl", a Sophie dostała go z kolei od taksówkarza z Sorrento, który żalił się jej, że bardzo lubi gotować, a żona i córki błagają go, by przestał, bo zostawia w kuchni straszny bałagan;D Nie rozumiem ich nalegań, zwłaszcza jeśli ma w repertuarze tak pyszne wypieki, jak to proste, rozpływające się w ustach
migdałowo-
cytrynowe ciasto.- 150g
masła- 200g
cukru (oryginalnie 225g)- 6
jajek- sok i skórka starta z 4
cytryn- 300g mielonych
migdałów (ja zastąpiłam50g mielonymi
orzechami laskowymi,bo
migdały mi się skończyły)- 115g
mąki ziemniaczanej1) Nasmarować
masłem formę o średnicy 23-24 cm i posypać ją
mąką.2) Utrzeć
masło z
cukrem i dodać wszystkie
żółtka.3) Dodać skórkę i
sok z cytryn.4) W drugiej misce ubić
białka na niezbyt sztywną pianę.5) Dodać ją do
cytrynowego kremu.6) Wmieszać
migdały i
mąkę ziemniaczaną.7) Przełożyć ciasto do foremki i wstawić do piekarnikarozgrzanego do temperatury 200 st. C8) Po 10 minutach obniżyć temperaturę do 150 st. C i piec jeszcze przez 40 minut.Czas przygotowania: 1 godzinaLiczba porcji: 16Kaloryczność jednej porcji: 295 kcal