Wykonanie
Panforte, to nieodłączny widok wszystkich
cukierni w Toskanii, występuje w kilku wersjach: bardzo ciemnej (
kakaowej), ciemnej (bez
kakao, lub w niewielkiej ilości) i białej (upudrowane
cukrem). Smakuje jak piernik, ponieważ ma mnóstwo przypraw, czuć wyraźnie smak
miodu, no i jest w nim bardzo dużo
bakalii. Można powiedzieć, że są przede wszystkim
bakalie połączone
syropem miodowo-
cukrowym. Zostało mi sporo
bakalii, a upieczenie ciasta Panforte to idealny sposób na ich wykorzystanie. Im dłużej ciasto leży w zamkniętym pojemniku tym jest lepsze i miększe. Ciasto jest bardzo kaloryczne, ale wystarczy cienki plasterek Panforte, aby zaspokoić głód
słodyczy. Panforte wbrew pozorom jest dosyć czasochłonne, ale warto ten czas poświęcić, aby później cieszyć się bogactwem smaków, które uwalniają się stopniowo w czasie jedzenia, są w nim smaki słodkie i gorzkie, ciasto jest jednocześnie twarde i miękkie.Pozdrowienia z Toskanii: zajrzyj tutajSkładniki:Zacznę od tego, że ilość poszczególnych
bakalii, to kwestia umowna. Ja dałam te
bakalie, które posiadałam, również ich ilość była przypadkowa, wykorzystałam to co miałam na stanie mojej kuchni.3/4 szklanki
orzechów włoskich (wielkość: maksymalnie ćwiartka
orzechu, starałam się, aby nie były to małe kawałki)3/4 szklanki całych
migdałów (nie kroiłam ich na mniejsze kawałki)szklanka
rodzyneksuszone morele: 50 gram - tniemy na paseczki
skórka pomarańczowa kandyzowana - 100 gram
suszone figi- 120 gram - tniemy na paseczki
daktyle - kilka sztuk - tniemy na paseczki
kakao - 2 płaskie łyżki3/4 szklanki
mąki3/4 szklanki
miodu3/4 szklanki
cukru1 czubata łyżeczka startego świeżego
imbirupłaska łyżeczka
cynamonu1/4 łyżeczki ziarnistego
pieprzu,
kolendry, kilka
goździków, 3 kulki
ziela angielskiego zmiażdżone razem w moździerzu.Sposób przygotowania:
migdały i
orzechy przez minutę gotujemy we wrzątku, odcedzamy,zdejmujemy łupinki z
migdałówcałe
migdały i
orzechy prażymy na rozgrzanej patelni teflonowej przez kilka minut
rodzynki przez minutę gotujemy we wrzątku, odcedzamynagrzewamy piekarnik do 150 stopniłączymy wszystkie składniki (z wyj.
miodu i
cukru), mieszamy dokładnie w garnku podgrzewamy
cukier i
miód, aż powstanie gładki
syrop. Od momentu zagotowania, utrzymujemy ten stan przez 15-20 sekund, zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy zmieszane suche składniki i szybko mieszamy całość i od razu przenosimy ciasto do formy wyłożonej pergaminem. Ten moment jest najtrudniejszy, ponieważ masa bardzo szybko tężeje i
traci elastyczność i z każdą chwilą jest trudniej rozłożyć ciasto w formiepieczemy ok. 40 minutSmacznego :)