ßßß
W zeszłym roku na blogu pojawił się już wpis na temat domowej przyprawy do piernika . Dziś wypróbowałam kolejną wersję, tym razem z dodatkiem kakao i kardamonu.Zawsze zachęcam do samodzielnego jej przygotowania, zajmie to nam dosłownie chwilę, a przyprawa nie będzie zawierała niepotrzebnych wypełniaczy, bo jak się wczytacie w skład tych gotowych, sklepowych przypraw, to zobaczycie, że w składnikach na pierwszym miejscu króluje mąka pszenna.
Czas przygotowania: 10 minutProporcje na pierniczki z 1,5 kg mąkiSkładniki:2 łyżeczki cynamonu1 łyżeczka mielonego imbiru1 łyżeczka kakao1/2 łyżeczki mielonego kardamonu1/2 łyżeczki mielonej kolendry1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki mielonych goździków1/3 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
Wykonanie:Wszystkie przyprawy wsypujemy do miseczki i dokładnie mieszamy.Przechowujemy z czystym, suchym i szczelnie zamkniętym słoiczku.