Wykonanie
Pin It
![](/Data/Images/www.kulinarneprzygodygatity.pl\2014_slash_11_slash_przyprawa-do-piernika-ii/l/-691363190.jpg)
W zeszłym roku na blogu pojawił się już wpis na temat domowej
przyprawy do piernika . Dziś wypróbowałam kolejną wersję, tym razem z dodatkiem
kakao i
kardamonu.Zawsze zachęcam do samodzielnego jej przygotowania, zajmie to nam dosłownie chwilę, a
przyprawa nie będzie zawierała niepotrzebnych wypełniaczy, bo jak się wczytacie w skład tych gotowych, sklepowych przypraw, to zobaczycie, że w składnikach na pierwszym miejscu króluje
mąka pszenna.
![](/Data/Images/www.kulinarneprzygodygatity.pl\2014_slash_11_slash_przyprawa-do-piernika-ii/l/-945452116.jpg)
![](/Data/Images/www.kulinarneprzygodygatity.pl\2014_slash_11_slash_przyprawa-do-piernika-ii/l/-1068228493.jpg)
Czas przygotowania: 10 minutProporcje na pierniczki z 1,5 kg
mąkiSkładniki:2 łyżeczki
cynamonu1 łyżeczka mielonego
imbiru1 łyżeczka
kakao1/2 łyżeczki mielonego
kardamonu1/2 łyżeczki mielonej
kolendry1/2 łyżeczki mielonej
gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki mielonych
goździków1/3 łyżeczki czarnego mielonego
pieprzu1/3 łyżeczki mielonego
ziela angielskiego![](/Data/Images/www.kulinarneprzygodygatity.pl\2014_slash_11_slash_przyprawa-do-piernika-ii/l/-1340601071.jpg)
![](/Data/Images/www.kulinarneprzygodygatity.pl\2014_slash_11_slash_przyprawa-do-piernika-ii/l/-1238635209.jpg)
Wykonanie:Wszystkie
przyprawy wsypujemy do miseczki i dokładnie mieszamy.Przechowujemy z czystym, suchym i szczelnie zamkniętym słoiczku.