Wykonanie
Jest to zupa wegetariańska, ale może być również przyrządzona na bazie tradycyjnego rosołu. Kiedy pierwszy raz
jadłam i robiłam zupę z dyni przejrzałam mnóstwo przepisów i nie widzę najmniejszego sensu gotować zupę trzymając się sztywno przepisu. Dodanie konkretnego składnika w mniejszej lub większej ilości, to tylko kwestia osobistych preferencji każdego z nas. Dlatego dodając
chilli,
imbir,
mleczko kokosowe warto próbować smak zupy, aby wyważyć ilość składników.Składniki:
wywar z warzyw lub rosół (dla nie wegetarian)2 duże
ziemniaki1/3 puszki
mleczka kokosowego1-1,5
papryczki chilliutarty kawałek
imbirucebula,
czosnek ( 1 ząbek)
mleczko kokosowe,
sól,
pieprzśrednia
dyniaPrzygotowanie:W pierwszej kolejności ugotowałam
wywar z warzyw- do
wody wrzuciłam pokrojone na nieduże kawałki
pietruszki,
selera,
marchewki i 2
ziemniaki pokrojone w kostkę,
liść laurowy,
ziele angielskie, ziarna
pieprzu - później i tak wszystko zmiksujemy ( bez
liścia laurowego i
ziela angielskiego)Na patelni podsmażyłam pokrojoną
cebulę,
czosnek i
chilli, dodałam do
wywaruNa dużej patelni podsmażyłam pokrojoną
dynię, dodałam do
wywaruDo
wywaru z
cebulą,
czosnkiem,
chilli i
dynią dodałam resztę składników tj.
mleczko kokosowe,
imbir,
sól,
pieprz i gotuję, aż zmiękną
ziemniaki. Następnie wszystko zmiksowałam za pomocą blendera na gładki krem. Całość przyozdobiłam
śmietanką i listkiem
bazylii. Smacznego :)