Wykonanie
Share the post "
Dynia z
bakłażanem w
mleku kokosowym / Pumpkin and eggplant in coconut milk"Dziś po raz kolejny przedstawiam dodatek do dania głównego w stylu wschodnim. Moja ulubiona
dynia, tym razem w towarzystwie
bakłażana duszone w
mleku kokosowym tworzą zaskakująco smaczną kompozycję. Sprawdzi się tak samo dobrze jako dodatek do
mięs jaki i ryb, niekoniecznie na sposób wschodni. Po uduszeniu można je też zmiksować na gładkie puree, ja jednak tym razem zostawiłam je w całości. Warto eksperymentować z nowymi
smakami, zachęcam i polecam:)Scroll down for recipe in English
Dynia z
bakłażanem duszone w
mleku kokosowym(4 porcje)Składniki:1 łyżka
oleju roślinnego2 ząbki
czosnku, drobno posiekane1 mała
cebula, pokrojona w drobną kostkę250 g dyni, obranej i pokrojonej w ok. 1 cm kostkę250 g
bakłażana, pokrojonego w w ok. 1 cm kostkę1 puszka (400 ml)
mleka kokosowego1 łyżeczka drobno posiekanej
papryczki chili1 łyżka
sosu rybnegosól i
pieprzPrzygotowanie:W głębokiej patelni, na średnim ogniu rozgrzej
olej i wrzuć
cebulę z
czosnkiem. Podsmaż przez kilka minut do zeszklenia.Dodaj
dynię,
bakłażana i
ryby sos i smaż przez kolejne 2-3 minuty.Następnie wlej
mleko kokosowe, doprowadź całość do wrzenia, po czym zmniejsz ogień do małego i duś warzywa prawie do miękkości, przez około 10-15 minut.Pod koniec duszenia dodaj
chili i dopraw
sosem rybnym i
pieprzem. Zwiększ ogień i gotuj aż warzywa staną się miękkie a
mleko zgęstnieje do konsystencji sosu.Smacznego!
![](/Data/Images/karmelowy.pl\dynia-z-baklazanem-w-mleku-kokosowym-pumpkin-and-eggplant-in-coconut-milk/l/-1884336186.jpg)
English version(4 servings)Ingredients:1 tbsp vegetable oil2 cloves garlic, minced1 small onion, finely chopped250 g pumpkin, peeled and cut into 1 cm cubes250 g eggplant, cut into 1 cm cubes1 can (400 ml) coconut milk1 tsp
chili pepper, chopped1 tbsp fish saucesalt and pepperPreparation:In a deep pan, cook garlic and onion in oil over medium heat until translucent.Add the pumpkin, eggplant and fish sauce and saute for a 2-3 minutes.Add coconut milk and bring to boil then lower heat and let it simmer until vegetables are almost tender, about 10-15 minutes.Add
chili pepper and season with fish sauce and pepper. Bring heat to medium and continue to simmer until both eggplant and pumpkin are cooked and coconut milk thickens.Enjoy!
![](/Data/Images/karmelowy.pl\dynia-z-baklazanem-w-mleku-kokosowym-pumpkin-and-eggplant-in-coconut-milk/l/327996213.jpg)
Share the post "
Dynia z
bakłażanem w
mleku kokosowym / Pumpkin and eggplant in coconut milk"
![](/Data/Images/karmelowy.pl\dynia-z-baklazanem-w-mleku-kokosowym-pumpkin-and-eggplant-in-coconut-milk/l/465234027.jpg)
![](/Data/Images/karmelowy.pl\dynia-z-baklazanem-w-mleku-kokosowym-pumpkin-and-eggplant-in-coconut-milk/l/-1821687833.jpg)
![](/Data/Images/karmelowy.pl\dynia-z-baklazanem-w-mleku-kokosowym-pumpkin-and-eggplant-in-coconut-milk/l/1059739229.jpg)
![](/Data/Images/karmelowy.pl\dynia-z-baklazanem-w-mleku-kokosowym-pumpkin-and-eggplant-in-coconut-milk/l/924245048.jpg)