ßßß Cookit - przepis na Dynia z bakłażanem w mleku kokosowym / Pumpkin and eggplant in coconut milk

Dynia z bakłażanem w mleku kokosowym / Pumpkin and eggplant in coconut milk

nazwa

Wykonanie

Share the post "Dynia z bakłażanem w mleku kokosowym / Pumpkin and eggplant in coconut milk"
Dziś po raz kolejny przedstawiam dodatek do dania głównego w stylu wschodnim. Moja ulubiona dynia, tym razem w towarzystwie bakłażana duszone w mleku kokosowym tworzą zaskakująco smaczną kompozycję. Sprawdzi się tak samo dobrze jako dodatek do mięs jaki i ryb, niekoniecznie na sposób wschodni. Po uduszeniu można je też zmiksować na gładkie puree, ja jednak tym razem zostawiłam je w całości. Warto eksperymentować z nowymi smakami, zachęcam i polecam:)
Scroll down for recipe in English
Dynia z bakłażanem duszone w mleku kokosowym
(4 porcje)
Składniki:
1 łyżka oleju roślinnego
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę
250 g dyni, obranej i pokrojonej w ok. 1 cm kostkę
250 g bakłażana, pokrojonego w w ok. 1 cm kostkę
1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
1 łyżeczka drobno posiekanej papryczki chili
1 łyżka sosu rybnego
sól i pieprz
Przygotowanie:
W głębokiej patelni, na średnim ogniu rozgrzej olej i wrzuć cebulę z czosnkiem. Podsmaż przez kilka minut do zeszklenia.
Dodaj dynię, bakłażana i ryby sos i smaż przez kolejne 2-3 minuty.
Następnie wlej mleko kokosowe, doprowadź całość do wrzenia, po czym zmniejsz ogień do małego i duś warzywa prawie do miękkości, przez około 10-15 minut.
Pod koniec duszenia dodaj chili i dopraw sosem rybnym i pieprzem. Zwiększ ogień i gotuj aż warzywa staną się miękkie a mleko zgęstnieje do konsystencji sosu.
Smacznego!
English version
(4 servings)
Ingredients:
1 tbsp vegetable oil
2 cloves garlic, minced
1 small onion, finely chopped
250 g pumpkin, peeled and cut into 1 cm cubes
250 g eggplant, cut into 1 cm cubes
1 can (400 ml) coconut milk
1 tsp chili pepper, chopped
1 tbsp fish sauce
salt and pepper
Preparation:
In a deep pan, cook garlic and onion in oil over medium heat until translucent.
Add the pumpkin, eggplant and fish sauce and saute for a 2-3 minutes.
Add coconut milk and bring to boil then lower heat and let it simmer until vegetables are almost tender, about 10-15 minutes.
Add chili pepper and season with fish sauce and pepper. Bring heat to medium and continue to simmer until both eggplant and pumpkin are cooked and coconut milk thickens.
Enjoy!
Share the post "Dynia z bakłażanem w mleku kokosowym / Pumpkin and eggplant in coconut milk"
Źródło:http://karmelowy.pl/dynia-z-baklazanem-w-mleku-kokosowym-pumpkin-and-eggplant-in-coconut-milk