ßßß Cookit - przepis na ZUPA Z DYNI z imbirem

ZUPA Z DYNI z imbirem

nazwa

Wykonanie

Zupa z dyni, to nie tylko dobre źródło prowitaminy A, ale i błonnika. Imbir sprawia, że zupa jest naprawdę pyszna i nie jest mdła. Dodatkowo, imbir działa przeciwzapalnie, rozgrzewająco i wpływa korzystnie na przemianę materii . Nie ma nic lepszego na jesienno-zimowe, zimne dzionki.
Tak podana zupa z dyni na pewno zaskoczy gości, przyjaciół i rodzinę. Smacznego!
Składniki:
1 średniej wilkości dynia piżmowa (Butternutt Squaush) lub inna
4 cm korzenia imbiru
1 litr (lub więcej) wywaru z warzyw
1 średniej wiekości cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
pieprz ziołowy do smaku
½ szkanki mleka sojowego (opcjonalnie)
1/3 szklanki soczewicy czerwonej
2 łyżki majonezu sojowego lub majonezu z ziemniaka
1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
Dynię obieramy ze skórki i usuwamy środek z pestkami, następnie kroimy na kawałki.
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę podsmażamy na łyżce oleju, w garnku ok. 5-7 min i pod koniec smażenia dodajemy pokrojony czosnek i korzeń imbiru smażąc dalej ok. 2 min.
Dodajemy soczewicę, obraną i pokrojoną dynię wraz z wywarem z warzyw i gotujemy dodając sól i pieprz. Pod koniec gotowania możemy dodać ½ szklanki mleka sojowego.
Kiedy dynia jest juz miękka należy całość zmiksować w blenderze na jednolitą masę dodając majonez i sok z cytryny. Jeżeli zupa po zmiksowaniu jest zbyt gęsta należy dodać więcej wywaru z warzyw. Podajemy dekorując indywidualnie na talerzach, albo w małych, upieczonych i wypestkowanych dyniach, albo w jednej dużej, ze śmietaną sojową lub majonezem z ziemniaka, oraz drobno pokrojoną pietruszką lub tostowanymi pestkami z dyni.
Najlepiej serwować z tostowanym chlebem z mąki z pełnego przemiału, na który dajemy rozgnieciony czosnek. Dobra, lekko strawna zupa na jesienne i zimowe obiady i kolacje.
Foto M.Bojko
Źródło:http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/zupa-z-dyni-z-imbirem