Wykonanie
Zupa z dyni, to nie tylko dobre źródło prowitaminy A, ale i błonnika.
Imbir sprawia, że zupa jest naprawdę pyszna i nie jest mdła. Dodatkowo,
imbir działa przeciwzapalnie, rozgrzewająco i wpływa korzystnie na przemianę materii . Nie ma nic lepszego na jesienno-zimowe, zimne dzionki.Tak podana zupa z dyni na pewno zaskoczy gości, przyjaciół i rodzinę. Smacznego!Składniki:1 średniej wilkości
dynia piżmowa (Butternutt Squaush) lub inna4 cm korzenia
imbiru1 litr (lub więcej)
wywaru z warzyw1 średniej wiekości
cebula2 ząbki
czosnku1 łyżeczka
solipieprz ziołowy do smaku½ szkanki
mleka sojowego (opcjonalnie)1/3 szklanki
soczewicy czerwonej2 łyżki
majonezu sojowego lub
majonezu z
ziemniaka1 łyżka
soku z cytrynyWykonanie:
Dynię obieramy ze skórki i usuwamy środek z pestkami, następnie kroimy na kawałki.
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę podsmażamy na łyżce
oleju, w garnku ok. 5-7 min i pod koniec smażenia dodajemy pokrojony
czosnek i korzeń
imbiru smażąc dalej ok. 2 min.Dodajemy
soczewicę, obraną i pokrojoną
dynię wraz z
wywarem z warzyw i gotujemy dodając
sól i
pieprz. Pod koniec gotowania możemy dodać ½ szklanki
mleka sojowego.Kiedy
dynia jest juz miękka należy całość zmiksować w blenderze na jednolitą masę dodając
majonez i
sok z cytryny. Jeżeli zupa po zmiksowaniu jest zbyt gęsta należy dodać więcej
wywaru z warzyw. Podajemy dekorując indywidualnie na talerzach, albo w małych, upieczonych i wypestkowanych dyniach, albo w jednej dużej, ze
śmietaną sojową lub
majonezem z
ziemniaka, oraz drobno pokrojoną
pietruszką lub tostowanymi
pestkami z dyni.Najlepiej serwować z tostowanym
chlebem z
mąki z pełnego przemiału, na który dajemy rozgnieciony
czosnek. Dobra, lekko strawna zupa na jesienne i zimowe obiady i kolacje.
Foto M.Bojko