ßßß Cookit - przepis na Naleśniczki owsiane bananowe z KIWIatkiem

Naleśniczki owsiane bananowe z KIWIatkiem

nazwa

Wykonanie

Czy ja nie mówiłam Wam jeszcze o tym JAK WAŻNE jest śniadanie?
To Wam powiem skoro nie mówiłam...,że...
Ś niadanie zjadamy zaraz po przebudzeniu- nie po odwiezieniu dzieci do przedszkola i zrobieniu prania czy w pracy około 13 . 00 w przerwie- to już nie śniadanko!
Śniadanko zjadamy do godziny po wstaniu, najlepiej O ZGROZO w spokoju, na siedzącą, z rodziną- da się? Nie wiem jak u Was, u mnie się da i wiele zrobiłam aby tak właśnie było.
Przed śniadaniem warto napić się ciepłej/letniej wody z cytrynką, szczególnie w takie mroźne, grypowe dni jak te.
Starajcie się, aby w śniadaniu znalazły się oba rodzaje węglowodanów (ale przede wszystkim złożone) bo jak wiadomo- energia na dłużej itp
Jeżeli chodzi o węglowodany proste, to co jak nie owoce? Witaminy, błonnik, kwasy owocowe, minerały- skarby natury do śniadania? A jakże inaczej...banany, kiwi, pomarańcze, jabłka, gruszkiiii dłuuuga lista na szczęście jest i do wyboru do koloru dosłownie!
Do smaku miód/ syrop z agawy/ melasa z chleba świętojańskiego/ kakao/ cynamon- wszystko co rozgrzewa w chłodne dni, oraz podnosi odporność czy pali tkankę tłuszczową- dużo zależy od Was i kubków smakowych
Białko! Ważne, nie zapominajcie, bo mnie czasem się zdarzy, choć nie powinno (tfu! tfu!) ale jogurty, maślanki, twarożki, mleko- wszystko krowie lub sojowe jak uważacie, jak czujecie byle by było!
Mnie na razie napadło na placuszki z owsianymi płatkami, a do tego konkretnego przepisu inspirację znalazłam u Karoliny . Odjęłam jajko, dodałam tofu, trochę pomieszałam i wyszły tak jak zapowiadała autorka- pysznie i lekko :)
płatki owsiane szklanka
mąka razowa łyżka czubata
proszek do pieczenia szczypta
banan duuży dojrzały
mleko sojowe filiżanka
woda
kiwi/inny owoc do przybrania
melasa( U mnie firma Atakan), może być miód/syrop z agawy
szczypta kakao/ karobu ( u mnie Atakan) ale nie koniecznie
Płatki mielicie w młynku do kawy na drobno i przesypujecie do miseczki, tm łączycie z mąką i proszkiem do pieczenia oraz (ewentualnie kakao czy innymi przyprawami). Mieszacie i wlewacie do środka mleko i mieszacie- patrzcie jaka jest konsystencja, u mnie wyszły naprawdę gęste- ja takie lubię. To ma być coś raczej grubaśnego na patelni, a nie chudy placuszek- ja lubię takie konkretne:) Ale jeżeli wolicie, można dolać więcej mleka lub wody i rozmieszać.
Niech chwilkę to postoi, a Wy w tym czasie obierzcie banana i zgniećcie na papkę lub dla leniuchów- wlejcie do blendera ciasto z bananem i zmiksujcie :)
Przygotujcie odrobinę oleju na patelnię i nagrzejcie ją a potem wylewajcie ciasto. U mnie jak zwykle w foremkach okrągłych, a jak u Was? :)
smażcie najpierw na małym ogniu i uwaga z przewracaniem, bo są naprawdę leciutkie i łatwo się rwą.
Do tego, po usmażeniu placuszka, ja proponuję bogate w witaminę E i C KIWI z którego udał mi się fajny kwiatek, po usmażeniu można polać placuksza melasą, miodem lub syropem...smacznego i pozdrawiam Karolinę z QuchniaWege, która zawsze ma bombowe przepisy :)
Źródło:http://justtryeat.blogspot.com/2013/01/nalesniczki-owsiane-bananowe-z.html