Wykonanie
Wczoraj leniwe było, Wczoraj się wyspało i najadło, uśmiało, ubawiło. Obejrzało film,
wino piło i wspominało z moją A. Daleko do niej, ale bliżej niż dalejŚroda pełna zgiełku od rana, zaspana, zaganiana i nie umiem jej poskładać, co będzie potem?Śnieg na szczęście i placek. Zdążę
kawę po śniadaniu? A zdążę, a jak...

Placek
bananowo-
czekoladowy z karobemDo 4ech placuszków potrzeba:
płatki owsiane szklanka
mąka razowa łyżka czubata
proszek do pieczenia szczypta
banan duuży dojrzały2łyżki gorzkiego, czarnego
kakao2łyżki karobu proszku (Atakan u mnie)
miód 2 łyżki
mleko sojowe filiżanka
wodau mnie do przybrania strasznie chemiczny
lukier ze świąt, nie polecam :)Sposób przygotowania jest bardzo podobny do tego placka TUTAJ, tyle, że dodajemy
kakao a nie ma
tofu :)
Płatki mielicie w młynku do
kawy na drobno i przesypujecie do miseczki, tam łączycie z
mąką i
proszkiem do pieczenia oraz
kakao i karobem. Mieszacie i wlewacie do środka
mleko i mieszacie- patrzcie jaka jest konsystencja, u mnie wyszły naprawdę gęste- ja takie lubię. To ma być coś raczej grubaśnego na patelni, a nie chudy placuszek- ja lubię takie konkretne:) Ale jeżeli wolicie, można dolać więcej
mleka lub
wody i rozmieszać.Niech chwilkę to postoi, a Wy w tym czasie obierzcie
banana i zgniećcie na papkę lub dla leniuchów- wlejcie do blendera ciasto z
bananem i zmiksujcie :)Przygotujcie odrobinę
oleju na patelnię i nagrzejcie ją a
potem wylewajcie ciasto. U mnie jak zwykle w foremkach okrągłych, a jak u Was? :)smażcie najpierw na małym ogniu i uwaga z przewracaniem, bo są naprawdę leciutkie i łatwo się rwą.Do tego, po usmażeniu placuszka, ja tym razemz braku czasu i
owoców w lodówce poszłam na łatwiznę i chwyciłam za
lukier- BLE błąd...nie
róbcie tak! Użyjcie jakiegoś
owocka do przyozdobienia- zaklinam Was :)

Łapy, łapy cztery łapy...Pozdrawiam Karolinę z QuchniaWege, która zawsze ma bombowe przepisy i ten tu jest modyfikacją jej pomysłu.Organizator: Magdalena