Wykonanie
Sobotnie czary-mary, czyli tradycja z inwencją własnąKiedy przychodzą takie dni jak dziś - za oknem śnieg i słońce przeplatane chmurami zawsze mam ochotę na coś, co kojarzy mi się z dzieciństwem. Z drugiej strony słońce przyniosło ze sobą przyjemną energię, którą dobrze byłoby spożytkować na tworzenie.Postanowiłam dziś zrobić, to co lubimy oboje bardzo mocno - kotlety mielone. Ale żeby nie były to zwykłe kotlety mielone, to dodałam do nich składniki, które może nie w każdym domu są kojarzone z tą potrawą:)Każdy ma swoje proporcje przy robieniu mielonych - jeden lubi dużo
mięsa i bardzo zbite kotlety, drugi lubi jak kotlet jest w środku bardziej wilgotny. To, co sprawiło, że moje kotlety dziś smakowały inaczej niż zwykle, to nie proporcje, ale ciepłe
mleko i
śmietana:)Ale po kolei:
Bułkę (białą wrocławską, taką jak za czasów dzieciństwa można było dostać, nie spulchnioną) zalałam ciepłym
mlekiem i
wodą (proporcje pól na pół).Do
mięsa dałam:-
cebulkę (dziś posiekaną, zwykle
mielę razem z
mięsem),- wyciśnięte 3 ząbki
czosnku,- posiekany pęczek
kopru,-
majeranek,
sól,
pieprz,-
jajko- 2 łyżeczki
śmietanyŁapkami ugniotłam wszystko i dodałam zmiękczoną i odciśniętą
bułkę. Następnie zostało już tylko uformowanie kotlecików, obtoczenie ich w
bułce tartej i usmażenie.Całości smaku dodały:1.
marchewka duszona na
maśle i następnie w
białym winieMarchew należy zetrzeć na grubej tarce. Na patelni rozgrzewamy
masło i wrzucamy
marchew. Dusimy na małym ogniu, by się nie przypaliła. Dodajemy szczyptę
soli,
pieprzu,
cukru i tartego
imbiru. Następnie, jak
marchew jest już na wpół miękka, dodajemy
białe wino (nie ma znaczenia jakie, korzystajmy z tego, co mamy w domu). Redukujemy
wino i gotowe:)2.
pieczarki duszone na
maśle z
cebulkąObrane i pokrojone w cząstki
pieczarki wkładamy na rozgrzaną patelnię. jak
woda odparuje, to dodajemy
masło i dusimy. Dodajemy posiekaną w piórka
cebulkę i podlewamy lekko
wodą - dusimy około 7 minut. Jeśli jest taka potrzeba można w trakcie duszenia dodać trochę
masła lub
oleju. Posypujemy posiekaną zieloną
pietruszką.3. tłuczone
ziemniaki z
gałką muszkatołowąDo ciepłych, ugotowanych
ziemniaków dodajemy pół łyżki
masła, łyżkę
śmietany, odrobinę
mleka i
gałkę muszkatołową. Gnieciemy ubijakiem aż będą gładką papką:)Nieco inny smak dla urozmaicenia kulinarnej rutyny:) Zdjęcie nie zachwyca, ale smak owszem:)