Wykonanie
Tak jakoś naszło mnie na
ryż i musiałam coś wykombinować z tego co mam...Więc wyszło słodko - ostro - kwaśno!Taka wariacja na temat resztek...

składniki300 g
schabu pokrojonego w paski o grubości 1 cm1 średnia
czerwona papryka1 średnia
żółta papryka150 g
kukurydzy z puszki1 mała
cebulakawałek
porapół szklanki
ryżu ( ja miałam basmati)szczypta
imbirułyżeczka mielonej
słodkiej papryki2 łyżeczki
przecieru pomidorowegopieprz sól2 łyżeczki
cukru2 łyżeczki
octu jabłkowegołyżka soku z
pomarańczy2 łyżki
joguru naturalnego1 łyżeczka
śmietankiłyżka
masłaparmezan
Przygotowanie
Mięso podsmażamy na patelni bez tłuszczu, dodajemy pokrojoną cienko
cebulę i
por, łyżeczkę
masła, lekko solimy. Dolewamy
wody i dusimy ok. 30 minut.Teraz dodajemy
paprykę pokrojoną w słupki i resztę przypraw,
ocet,przecier,
cukier - nie dodajemy
śmietany ani
jgurtu, podlewamy niewielka ilością
wodą, dusimy ok 15 minut mieszając aby
ryż nie przywarł .Teraz dodajemy
ryż - gotujemy 15 minut - dokładamy
kukurydzę,
śmietankę i
jogurt, mieszamy.Po 5 minutach dodajemy resztę
masła i
parmezan - około 2-3 tartego
sera.
Bona Apetita!

#ZjedzZapasy