Wykonanie
Dzisiaj będzie lekkie, pyszne danie.Składniki na dwie porcje:200 gram
brązowego ryżu1
czerwona papryka1/3 paczki
szpinaku w liściach (chyba, że mamy świeży)1/2 kostki
tofu wędzonego2 ząbki
czosnkuDo
sałat:
rukolazielona sałatanatka pietruszkizielony
ogórekolejocet winnysólpieprzsok z cytrynycukierRyż gotujemy wg instrukcji podanej na opakowaniu. Ja wrzuciłam 200 gram do dwóch litrów gotującej się, osolonej
wody.
Ryż gotujemy 35 minut. W połowie gotowania dodajemy do niego startej/posiekanej
czerwonej papryki. Po upływie czasu odcedzamy z nadmiaru
wody.Na patelni podsmażamy
szpinak, dodajemy do niego wyciśnięty/posiekany
czosnek, wkruszamy nasze
tofu i przyprawiamy (ja dałam ,,
przyprawę do ryb" i już nie
soliłam, bo
sól jest w jej składzie).Do
zieleniny robimy dressing:3 łyżki
oleju1 mała łyżka
octu z
białego winasok z plastra
cytrynyodrobina
soli,
pieprzu i
cukru do smaku
Sałaty targamy,
ogórka kroimy w cieniutkie plasterki i mieszamy z naszym dressingiem.Wszystko razem wygląda tak:


Smacznego!