Jest to wariacja na temat niedawno zamieszczonego u mnie przepisu na ryż z warzywami.Składniki na dwie porcje:200 gram brązowego ryżu1 mały brokuł3 marchewkipuszka groszku konserwowegołyżka skrobiiolej, sólDo sałat:rukolazielona sałatanatka pietruszkizielony ogórekolejocet winnysólpieprzsok z cytrynycukierRyż gotujemy wg instrukcji podanej na opakowaniu. Ja wrzuciłam 200 gram do dwóch litrów gotującej się, osolonej wody. Ryż gotujemy 35 minut. W połowie gotowania dodajemy do niego startego na dużych oczkach / posiekanego brokuła. Po upływie czasu odcedzamy z nadmiaru wody.Marchewkę ucieramy na drobnych oczkach i wrzucamy ją na chwilę na olej. Po minutce dolewamy niewielką ilość wody (tak żeby była gęsta ciapaja) i dusimy do miękkości. Pod koniec dodajemy skrobi rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody. Solimy, dodajemy odsączony groszek i podgrzewamy wszystko razem.Do zieleniny robimy dressing:3 łyżki oleju1 mała łyżka octu z białego winasok z plastra cytrynyodrobina soli, pieprzu i cukru do smakuSałaty targamy, ogórka kroimy w cieniutkie plasterki i mieszamy z naszym dressingiem.Wszystko razem wygląda tak: