Wykonanie
Bardzo lubię tą
sałatkę, jest letnia, lekka a jednocześnie sycąca. Można dowolnie miksować składniki - napisze o nich poniżej. Inspiracją do stworzenia tej sałatki, były dwie pyszne sałatki, które
jadłam kilka lat temu w restauracji "Żywiciel" na warszawskim Żoliborzu. Mam nadzieję, że
będę tam w ten weekend, więc może będzie okazja do napisania recenzji.

Składniki:różne rodzaje
sałat - u mnie
sałata lodowa i
rucola,
ser mozzarella - u mnie małe kulki,
ser pleśniowy - lazur,
filet z piersi kurczaka - 1 podwójna,ciemne
winogrona - mała kiść,
ananas z puszki - 2 plastry,
przyprawy:
sól,
pieprz,
papryka w proszku - ostra i słodka,Na sos:
olej,
miód,
ocet balsamiczny,Jak zrobić:
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i nacieramy
przyprawami. Smażymy na niewielkiej ilości
oleju albo grillujemy. Gdy jest gotowy odstawiamy do wystygnięcia - nie kroimy! Wówczas
kurczak będzie soczysty - sok z niego nie wycieknie.Na dużym półmisku rozkładamy
sałaty, na nich układamy pozostałe składniki:
mozzarellę rwiemy na mniejsze kawałki,
ser pleśniowym kruszymy,
winogrona kroimy na połówki,
ananasa na małe małe kawałki. Na to rozkładamy porwanego na cząstki
kurczaka.Przygotowujemy sos. Nie określiłam ilości składników ponieważ robię to zupełnie na wyczucie, za każdym razem sos wchodzi mi odrobinę inaczej, raz jest bardziej słodki, innym razem bardziej kwaskowy. Eksperymentujecie, próbujcie:)Gotowym sosem polewamy
sałatkę, mieszamy ją delikatnie...i gotowe.Smacznego - my zwykle zjadamy ją z
bagietką z
masłem.Alternatywy:)Zamiast
kurczaka możemy wykorzystać smażone na
maśle krewetki z dodatkiem
czosnku o
chili,
łososia - pieczonego i wędzonego.Zamiast
winogron i
ananasa może być
gruszka,
jabłko, kulki
melona. Możemy dodać
orzechy albo prazone
pestki słonecznika lub dyni.
