Wykonanie
Słodycze,
słodycze. Większość z nas je lubi, jednak samymi
słodyczami żyć się nie da. (A nawet gdyby się dało, to jest przecież tyle innych, cudownych rzeczy!) Dlatego teraz, dla odmiany po dwóch słodkich postach -
sałatka. Jedna z tych, które polecam na posiłek poza domem, na wynos. Do szkoły, na uczelnię, do pracy czy w podróż - nadaje się w sam raz. Jest sycąca, bo z
ryżem, a żeby było zdrowiej - z brązowym. Do tego warzywa i zdrowe tłuszcze oraz
białko. Jeśli ktoś chce, to
sól w tym wypadku można bez szkody dla smaku pominąć, chociaż ja akurat dodałam jej szczyptę. Wprawdzie
tuńczyk z puszki jest jest dość kontrowersyjny i tak do końca nie wiadomo, czy jest zdrowy czy też nie. Jednak mimo wszystko jest na pewno zdrowszy niż jadane zwykle na
mieście fast foody. Tak czy tak, proponowana dzisiaj
sałatka to pełnowartościowy posiłek, który w razie potrzeby z powodzeniem zastąpi obiad. Mnie czasami ratuje przed zjedzeniem słodkiej
bułki lub hot-doga. Polecam ją wszystkim zabieganym i nie mającym na nic czasu, bo jej przyrządzenie to tylko chwilka, a później nie trzeba się martwić o prowiant.
Sałatkę można przygotować na dwa sposoby, jeden z nich jest szybki (wersja z nawiasów), drugi wręcz ekspresowy ;) Polecam ją też na wszystkie rodzinne uroczystości zamiast tradycyjnej, ociekającej
majonezem sałatki warzywnej. Zaręczam, że zniknie ze stołu równie szybko, a może i szybciej.
Sałatka obiadowa z
brązowym ryżem i
tuńczykiemporcja w sam raz na imprezę lub dla 4-5 osób na obiad na wynos

Potrzebujemy:2 puszki
tuńczyka w dużych kawałkach w sosie własnym (może być też w
bulionie lub w wodzie, ale raczej nie w
oleju)1 puszkę
kukurydzy (jeśli macie więcej czasu polecam ziarenka z jednej, ugotowanej kolby)1 puszkę czerwonej lub
białej fasoli (i znów - jeśli dysponujecie czasem, to polecam ugotowanie odpowiadającej ilości
fasoli "jaś")1 średnią
paprykę (moja była żółto-zielona)4-5
ogórków konserwowych (najlepiej lekko pikantnych)1
pora1 pęczek
szczypiorku100 g (1 woreczek)
brązowego ryżu5 łyżek dobrego
oleju lub
oliwy (ja użyłam niefiltrowanego, nierafinowanego i tłoczonego na zimno
oleju słonecznikowego, który dał dodatkowo ciekawy,
słonecznikowy posmak)
przyprawy:
biały pieprz,
sól (niekoniecznie)
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu (zwykle przez ok. 30 min.) i odcedzamy.
Pora kroimy drobno, przekładamy na durszlak i przelewamy wrzątkiem. Odstawiamy do obcieknięcia. W tym czasie
szczypiorek siekamy, a
paprykę i
ogórki kroimy w drobną kostkę.
Kukurydzę,
fasolę i
tuńczyka odcedzamy z zalewy. W dużej misce łączymy wszystkie warzywa, ugotowany
ryż i
tuńczyka. Dodajemy
olej oraz
przyprawy i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby jeszcze raz doprawiamy.
Sałatkę przechowujemy w lodówce. Najlepiej smakuje oczywiście następnego dnia po przygotowaniu, gdy wszystkie smaki już się przegryzą, jednak można ją podać również od razu.Smacznego!Inne wersje:Zamiast
brązowego ryżu można dodać
kuskus lub ugotowane i pokrojone w kostkę
ziemniaki.Natomiast zamiast oleju/oliwy -
jogurt naturalny.


PS. Zdjęcia niestety robiłam na szybko i tuż przed wyjściem do pracy, ale obiecuję, że je podmienię, jak tylko znów zrobię dzisiejszą
sałatkę ;)