ßßß Cookit - przepis na Faszerowane kwiaty cukinii duszone w sosie pomidorowym

Faszerowane kwiaty cukinii duszone w sosie pomidorowym

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj na obiad zjem kwiaty.
Brzmi dziwnie? A to prawda - kwiaty cukinii są nie tylko jadalne, ale również smaczne! Można je przygotowywać na wiele sposobów. Wypróbowałam kilka z nich i wszystkie zapisuję na liście udanych eksperymentów kulinarnych. Jednak numerem jeden są dla mnie kwiaty cukinii faszerowane ricottą ze szpinakiem i ziołami, duszone w sosie pomidorowym. Połączenie ricotty ze szpinakiem i pomidorami to, moim zdaniem, a match made in heaven . Jeśli dodać do tego kwiaty cukinii, otrzymujemy proste danie, którego nazwa powoduje wzmożoną aktywność ślinianek, a smak jeszcze potęguje to wrażenie.
Można kupić dwa rodzaje kwiatów cukinii: żeńskie i męskie. Żeńskie to kwiaty połączone z minicukinią. Męskie natomiast wyrastając z cienkiej łodyżki. Wybieram zawsze żeńskie, bo bardzo lubię te maleńkie cukinki, które gotuje się krótko, są jędrne i wyjątkowo smaczne.
Jeśli jeszcze nie jedliście kwiatów cukinii, koniecznie spróbujcie! Ja zakochałam się od razu i od tej pory obmyślam i planuję kolejne przepisy z ich wykorzystaniem.
Kwiaty cukinii z farszem z ricotty, szpinaku i świeżych ziół
duszone w sosie pomidorowym
(inspiracja: przepis Jamiego Olivera z książki "Kulinarne wyprawy Jamiego")
Składniki
4 kwiaty cukinii
150 g sera ricotta
2 łyżki świeżo startego parmezanu
2 garście szpinaku sałatkowego
dużo świeżych ziół (u mnie bazylia i czosnek bulwiasty)
gałka muszkatołowa
sól, pieprz i odrobina cukru
1 puszka krojonych pomidorów
2 ząbki czosnku
1 szalotka
szczypta suszonej papryki w płatkach
kilka czarnych oliwek
oliwa z oliwek extra vergine
Przygotowanie
Kwiaty cukinii delikatnie opłukać pod bieżącą wodą. Delikatnie usunąć ze środka słupki.
Szpinak drobno pokroić, zioła posiekać.
Oliwki przekroić wzdłuż na pół.
Szalotkę posiekać.
W miseczce wymieszać ricottę, parmezan, szpinak i zioła. Doprawić gałką muszkatołową, pieprzem i ewentualnie solą. Dokładnie wymieszać. Spróbować i w razie potrzeby doprawić.
Masę serową (ok. jednej łyżki) nakładać do wnętrza kwiatów, starając się nie uszkodzić płatków. Po nadzianiu złożyć płatki, zakrywając farsz i delikatnie je przyklepać.
W szerokim garnku rozgrzać odrobinę oliwy. Dodać posiekaną szalotkę i paprykę w płatkach . Podsmażać do czasu, aż się zeszkli, w międzyczasie dodając czosnek przeciśnięty przez praskę.
Do garnka wlać pomidory. Zagotować na średnim ogniu. Dodać oliwki i posiekaną bazylię (można dać mrożoną), doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru (ja dodałam jeszcze kilka kropel ostrej oliwy o smaku peperoncino). Gotować kilka minut, aż sos trochę zgęstnieje.
Zmniejszyć ogień.
Do sosu włożyć nadziane kwiaty cukinii. Przykryć garnek pokrywką i gotować na wolnym ogniu ok. 20 minut. W tym czasie kwiaty i małe cukinie się ugotują, a sos zgęstnieje.
Podawać gorące, z kromką (lub - jeszcze lepiej - przylepką) świeżego chleba, aby wybierać nią pyszny sos...
Smacznego!
Źródło:http://smakiemsietoczy.blogspot.com/2013/08/faszerowane-kwiaty-cukinii-duszone-w.html