Wykonanie

Dzisiaj na obiad zjem kwiaty.Brzmi dziwnie? A to prawda - kwiaty
cukinii są nie tylko jadalne, ale również smaczne! Można je przygotowywać na wiele sposobów. Wypróbowałam kilka z nich i wszystkie zapisuję na liście udanych eksperymentów kulinarnych. Jednak numerem jeden są dla mnie kwiaty
cukinii faszerowane
ricottą ze
szpinakiem i
ziołami, duszone w
sosie pomidorowym. Połączenie
ricotty ze
szpinakiem i
pomidorami to, moim zdaniem, a match made in heaven . Jeśli dodać do tego kwiaty
cukinii, otrzymujemy proste danie, którego nazwa powoduje wzmożoną aktywność ślinianek, a smak jeszcze potęguje to wrażenie.Można kupić dwa rodzaje kwiatów
cukinii: żeńskie i męskie. Żeńskie to kwiaty połączone z minicukinią. Męskie natomiast wyrastając z cienkiej łodyżki. Wybieram zawsze żeńskie, bo bardzo lubię te maleńkie
cukinki, które gotuje się krótko, są jędrne i wyjątkowo smaczne.Jeśli jeszcze nie jedliście kwiatów
cukinii, koniecznie spróbujcie! Ja zakochałam się od razu i od tej
pory obmyślam i planuję kolejne przepisy z ich wykorzystaniem.

Kwiaty
cukinii z farszem z
ricotty,
szpinaku i świeżych
ziółduszone w
sosie pomidorowym(inspiracja: przepis Jamiego Olivera z książki "Kulinarne wyprawy Jamiego")Składniki4 kwiaty
cukinii150 g
sera ricotta2 łyżki świeżo startego
parmezanu2 garście
szpinaku sałatkowegodużo świeżych
ziół (u mnie
bazylia i
czosnek bulwiasty)
gałka muszkatołowasól,
pieprz i odrobina
cukru1 puszka krojonych
pomidorów2 ząbki
czosnku1
szalotkaszczypta suszonej
papryki w płatkachkilka czarnych
oliwekoliwa z oliwek extra verginePrzygotowanieKwiaty
cukinii delikatnie opłukać pod bieżącą
wodą. Delikatnie usunąć ze środka słupki.
Szpinak drobno pokroić,
zioła posiekać.
Oliwki przekroić wzdłuż na pół.
Szalotkę posiekać.W miseczce wymieszać
ricottę,
parmezan,
szpinak i
zioła. Doprawić
gałką muszkatołową,
pieprzem i ewentualnie
solą. Dokładnie wymieszać. Spróbować i w razie potrzeby doprawić.Masę
serową (ok. jednej łyżki) nakładać do wnętrza kwiatów, starając się nie uszkodzić
płatków. Po nadzianiu złożyć
płatki, zakrywając farsz i delikatnie je przyklepać.W szerokim garnku rozgrzać odrobinę
oliwy. Dodać posiekaną
szalotkę i
paprykę w płatkach . Podsmażać do czasu, aż się zeszkli, w międzyczasie dodając
czosnek przeciśnięty przez praskę.Do garnka wlać
pomidory. Zagotować na średnim ogniu. Dodać
oliwki i posiekaną
bazylię (można dać mrożoną), doprawić
solą,
pieprzem i odrobiną
cukru (ja dodałam jeszcze kilka kropel ostrej
oliwy o smaku peperoncino). Gotować kilka minut, aż sos trochę zgęstnieje.Zmniejszyć ogień.Do sosu włożyć nadziane kwiaty
cukinii. Przykryć garnek pokrywką i gotować na wolnym ogniu ok. 20 minut. W tym czasie kwiaty i małe
cukinie się ugotują, a sos zgęstnieje.Podawać gorące, z kromką (lub - jeszcze lepiej - przylepką) świeżego
chleba, aby wybierać nią pyszny sos...Smacznego!
