ßßß
Składniki:około 10-12 muszli na osobę,1/2 cukini,1 biała papryka,puszka pomidorów,200 ml passaty pomidorowej (gotowy sos pomidorowy),1 ząbek czosnku,1 łyżeczka suszonego oregano,1 łyżeczka suszonej bazylii,1 łyżeczka cukru,1 łyżeczka oliwy,1/2 łyżeczki soli,pieprz do smaku.
Przygotowanie:Cukinię i paprykę pokroić w drobną kosteczkę. Podsmażyć na patelni na rozgrzanej oliwie.Dodać pomidory z puszki wraz z zalewą oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość odparować. Dodać po pół łyżeczki oregano i bazylii oraz 1/4 łyżeczki soli. Doprawić do smaku pieprzem.Muszle wrzucić do gotującej się wody i podgotować przez 5 minut. Odcedzić i przelać zimną wodą. Odstawić do ostygnięcia.W rondlu podgrzać sos pomidorowy (passatę) i dodać pozostałe zioła, cukier i sól.Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego niewielką ilością oliwy przelać połowę sosu pomidorowego na dno. Do muszli nakładać farsz warzywny i układać je w naczyniu jedna obok drugiej. Na koniec polać wszystkie muszle pozostałym sosem. Można całość posypać żółtym serem lub mozzarellą.Zapiekać w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku (z termoobiegiem) przez 25-30 minut.Smacznego!