ßßß Cookit - przepis na Ciasto:

Ciasto:

nazwa

Wykonanie

Już od dawna planowałam upieczenie ciasta marchewkowego. Zwykle jednak rezygnowałam z tego pomysłu, bo obawiałam się, że nie spotka się z entuzjazmem zaproszonych gości albo się nie uda... Tym razem jednak wzięłam byka za rogi. W poszukiwaniu porad i inspiracji przejrzałam bardzo wiele przepisów i komentarzy przede wszystkich na brytyjskich i amerykańskich portalach kulinarnych. W końcu to właśnie tam ciasto marchewkowe jest najbardziej popularne i stanowi prawie "gastronomiczny symbol narodowy" (wiedzieliście, że w rankingu przeprowadzonym w 2011 roku przez program Radio Times ciasto marchewkowe zostało uznane za ulubione ciasto Brytyjczyków?).
Przepis, który prezentuję poniżej to moja własna wersja "na czuja", powstała w wyniku przeanalizowania, połączenia i uśrednienia wszystkich informacji, które zebrałam. A było ich sporo... Poszczególne przepisy różnią się między sobą właściwie wszystkim - począwszy od ilości marchewki, poprzez wykorzystane dodatki (orzechy, rodzynki, ananasy, jabłka), a na proporcjach mąka-jajka-olej skończywszy... Zadanie było więc niełatwe, ale nieskromnie powiem, że udało mi się je wykonać bezbłędnie. Ciasto wyszło perfekcyjne - wilgotne, miękkie, delikatne i nie za słodkie. Z czystym sumieniem polecam!
Ciasto marchewkowe z cytrynowym kremem mascarpone
Składniki na ciasto o średnicy 22 cm
Na ciasto:
400 g startej marchewki (3 duże marchewki)
250 g mąki pszennej (użyłam tortowej typ 450)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 kopiasta łyżeczka cynamonu
175 g drobnego cukru trzcinowego demerara
3 jajka
170 g oleju
7 plasterków ananasa z puszki
skórka starta z jednej pomarańczy (sparzonej wrzątkiem)
garść drobno posiekanych orzechów włoskich (do ozdoby)
Na krem:
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
skórka starta z 1/2 cytryny
1 łyżeczka waniliowo-karmelowej przyprawy do deserów w młynku lub 1 łyżeczka cukru waniliowego (opcjonalnie)
Przygotowanie
Ciasto:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st. C (grzanie góra i dół).
Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować olejem, a dno wyłożyć papierem do pieczenia.
Marchewkę zetrzeć w malakserze.
Ananasa pokroić w drobną kosteczkę.
Do jednej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Wymieszać.
Do drugiej miski wsypać cukier, dodać olej i jajka. Energicznie wymieszać wszystko trzepaczką.
Połączyć zawartość obu misek. Dokładnie wymieszać.
Dodać marchewkę, ananasa i skórkę z pomarańczy. Wymieszać wszystko razem.
Masę wlać do tortownicy.
Piec przez ok. 60 minut do tzw. suchego patyczka. (piekarniki różnią się między sobą, więc stopień upieczenia ciasta należy sprawdzić już po ok. 45 minutach i potem co kilka minut)
Ciasto wystudzić w formie. Gdy ostygnie, delikatnie wyjąć z tortownicy (nożem odkroić ciasto od brzegów) i przekroić na dwa równe placki. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.
W tym czasie przygotować krem.
Dolny placek ułożyć na talerzu do ciasta i posmarować 1/3 kremu. Nałożyć drugi placek. Resztą kremu posmarować wierzch i boki ciasta.
Widelcem zrobić falisty wzorek na wierzchu ciasta, a zewnętrzną krawędź posypać orzechami włoskimi.
Krem:
Mascarpone umieścić w misce i miksować na wolnych obrotach miksera przez niecałą minutę, aż utworzy się jednolita masa.
Dodać cukier oraz sok i skórkę z cytryny i ewentualnie przyprawę waniliową. Miksować tylko do połączenia składników.
Gotowy krem wstawić do lodówki.
Smacznego!
Źródło:http://smakiemsietoczy.blogspot.com/2013/01/ciasto-marchewkowe-z-cytrynowym-kremem.html