Wykonanie
Już od dawna planowałam upieczenie ciasta
marchewkowego. Zwykle jednak rezygnowałam z tego pomysłu, bo obawiałam się, że nie spotka się z entuzjazmem zaproszonych gości albo się nie uda... Tym razem jednak wzięłam byka za rogi. W poszukiwaniu porad i inspiracji przejrzałam bardzo wiele przepisów i komentarzy przede wszystkich na brytyjskich i amerykańskich portalach kulinarnych. W końcu to właśnie tam ciasto
marchewkowe jest najbardziej popularne i stanowi prawie "gastronomiczny symbol narodowy" (wiedzieliście, że w rankingu przeprowadzonym w 2011 roku przez program
Radio Times ciasto
marchewkowe zostało uznane za ulubione ciasto Brytyjczyków?).Przepis, który prezentuję poniżej to moja własna wersja "na czuja", powstała w wyniku przeanalizowania, połączenia i uśrednienia wszystkich informacji, które zebrałam. A było ich sporo... Poszczególne przepisy różnią się
między sobą właściwie wszystkim - począwszy od ilości
marchewki, poprzez wykorzystane dodatki (
orzechy,
rodzynki,
ananasy,
jabłka), a na proporcjach
mąka-
jajka-
olej skończywszy... Zadanie było więc niełatwe, ale nieskromnie
powiem, że udało mi się je wykonać bezbłędnie. Ciasto wyszło perfekcyjne - wilgotne, miękkie, delikatne i nie za słodkie. Z czystym sumieniem polecam!
Ciasto
marchewkowe z
cytrynowym kremem
mascarponeSkładniki na ciasto o średnicy 22 cmNa ciasto:400 g startej
marchewki (3 duże
marchewki)250 g
mąki pszennej (użyłam tortowej typ 450)1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 kopiasta łyżeczka
cynamonu175 g drobnego
cukru trzcinowego demerara3
jajka170 g
oleju7 plasterków
ananasa z puszkiskórka starta z jednej
pomarańczy (sparzonej wrzątkiem)garść drobno posiekanych
orzechów włoskich (do ozdoby)Na krem:250 g
serka mascarpone2 łyżki
cukru pudrusok wyciśnięty z 1/2
cytrynyskórka starta z 1/2
cytryny1 łyżeczka
waniliowo-karmelowej
przyprawy do deserów w młynku lub 1 łyżeczka
cukru waniliowego (opcjonalnie)PrzygotowanieCiasto:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st. C (grzanie góra i dół).Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować
olejem, a dno wyłożyć papierem do pieczenia.
Marchewkę zetrzeć w malakserze.
Ananasa pokroić w drobną kosteczkę.Do jednej miski przesiać
mąkę z
proszkiem do pieczenia,
sodą i
cynamonem. Wymieszać.Do drugiej miski wsypać
cukier, dodać
olej i
jajka. Energicznie wymieszać wszystko trzepaczką.Połączyć zawartość obu misek. Dokładnie wymieszać.Dodać
marchewkę,
ananasa i skórkę z
pomarańczy. Wymieszać wszystko razem.Masę wlać do tortownicy.Piec przez ok. 60 minut do tzw. suchego patyczka. (piekarniki różnią się
między sobą, więc stopień upieczenia ciasta należy sprawdzić już po ok. 45 minutach i
potem co kilka minut)Ciasto wystudzić w formie. Gdy ostygnie, delikatnie wyjąć z tortownicy (nożem odkroić ciasto od brzegów) i przekroić na dwa równe placki. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.W tym czasie przygotować krem.Dolny placek ułożyć na talerzu do ciasta i posmarować 1/3 kremu. Nałożyć drugi placek. Resztą kremu posmarować wierzch i boki ciasta.Widelcem zrobić falisty wzorek na wierzchu ciasta, a zewnętrzną krawędź posypać
orzechami włoskimi.Krem:
Mascarpone umieścić w misce i miksować na wolnych obrotach miksera przez niecałą minutę, aż utworzy się jednolita masa.Dodać
cukier oraz sok i
skórkę z cytryny i ewentualnie
przyprawę waniliową. Miksować tylko do połączenia składników.Gotowy krem wstawić do lodówki.Smacznego!