Wykonanie
Wczoraj zasiadłyśmy ze współlokatorkami do śniadania wielkanocnego. Niestety to ostatnie takie śniadanie w tym składzie na Olszy, nasze
drogi już niebawem się nieco rozejdą i zapewne ciężko będzie zorganizować coś podobnego za rok. Przygotowania nie zajęły nam sporo, umowa była prosta: każda z nas przyrządza coś pysznego tak, żeby zaskoczyć resztę. Podstawowy składnik to oczywiście
jajko. Zgadnijcie ile ich w
sumie zużyłyśmy?

Tartaletki z
sałatką z
tuńczykiem i
jajkamiSkładniki na 6 tartaletek:- 200 g
mąki pełnoziarnistej- 100 g
masła- 1/2 łyżeczki
soli- 4 łyżki
wodySałatka:- 4
jajka- 1/2 puszki
kukurydzy- 2
ogórki kiszone- 1 puszka
tuńczyka- 1 łyżka
majonezu- 1 łyżka
jogurtu naturalnego-
szczypiorek- szczypta:
soli,
pieprzu białego,
pieprzu kolorowegoWykonanie:Zaczynamy od przygotowania ciasta:
mąkę,
masło,
sól i
wodę mieszamy razem. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 5 mm, podsypując
mąką i wycinamy koła (odmierzone od foremek). Tartaletki pieczemy 15-17 min w temperaturze 170 st. Po wyciągnięciu odstawiamy do wystudzenia.
Sałatka: ugotowane na twardo
jajka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Do miski wrzucamy odcedzoną
kukurydzę,
tuńczyka,
jajka oraz pokrojone w kostkę
ogórki. Całość zalewamy sosem z
majonezu i
jogurtu oraz przyprawiamy do smaku.
Sałatkę przekładamy do wystudzonych tartaletek i dekorujemy posiekanym
szczypiorkiem.


Składniki:- 5
jajek- 20 dag
pieczarek- 1
czerwona cebula- 2 łyżki
oleju do smażenia- 2 łyżki
majonezu-
rzeżucha- 1/2 łyżeczki
soli- 1/2 łyżeczki
pieprzy czarnegoWykonanie:Ugotowane na twardo
jajka obieramy i przecinamy wzdłuż. Wyciągamy
żółtka, wrzucamy do miseczki i rozgniatamy za pomocą widelca..
Pieczarki i
cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Na rozgrzany
olej wrzucamy
cebulę, czekamy aż się zeszkli, a następnie dorzucamy
pieczarki. Przyprawiamy
solą i
pieprzem, Kiedy
pieczarki zmniejszą swoją objętość o ok. 1/2 zdejmujemy patelnię z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. Chłodne
pieczarki wrzucamy do
żółtek i dokładnie mieszamy. Dodajemy
majonez i posiekaną
rzeżuchę. Gotowy farsz przekładamy do pustych miejsc po żółtkach. Faszerowane
jajka układamy na rzeżuszce.

Jajka z
łososiem i
kawioremSkładniki:- 4
jajka- słoiczek
kawioru- 5 plastrów
wędzonego łososia-
pieprz czarnyWykonanie:Ugotowane na twardo
jajka przekrawamy wzdłuż. Na żółtkach układamy pokrojonego w paski
łososia. Przyprawiamy świeżo zmielonym
pieprzem.
Kawior kładziemy obok tak, żeby każdy mógł sobie indywidualnie nałożyć preferowaną ilość.


Na
stole pojawiły się jeszcze inne pyszności, ale o nich więcej napiszę za kilka dni:)
Sałatka warstwowa z
tuńczykiem i
szczypiorkiemprzepis już niebawem

Babki z lukrem
cytrynowo-
miętowymprzepis już niebawem
