Wykonanie

Tym razem rządziłyśmy w kuchni z
Kasią . Choć jesteśmy współlokatorkami od
trzech lat, nie zdarzało nam się zbyt często przygotowywać jednego wspólnego obiadu. Owszem, przeważnie jadamy w tym samym czasie, ale każda z nas ma co innego na talerzu.Wystarczył jeden telefon. Ja mam zły dzień,
Kaśka mówi zróbmy naleśnikowy tort
szpinakowy. Ok.
Mąka jest,
jajka,
mleko, wszystko mamy. Yyy trzeba dokupić
szpinak i gotowe. Moim zadaniem było dostarczenie składników, a także przygotowanie naleśników.
Kasia zajęła się
szpinakiem.
Powiem szczerze, że ma świetne wyczucie i potrafi go pysznie przygotować. Sztuka tym większa, że
szpinak jest dość specyficznym warzywem i to czy będziemy go kochać czy nienawidzić zależy właśnie od sposobu jego przyrządzenia.


Składniki na naleśniki:- 1 i 1/2 szklanki
mąki- 3/4 szklanki
mleka- 1 szklanka
wody gazowanej- 2 łyżki
oleju- 3
jajka- szczypta
soli-
zioła (
papryka chilli,
zioła prowansalskie,
suszone pomidory z
czosnkiem,
pieprz)Wykonanie:Wszystkie składniki mieszamy za pomocą miksera. Gotowe ciasto porcjami wlewamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną
oliwy. Powinno wyjść ok. 7-8 naleśników.


Składniki na
szpinakowy farsz:- 1 opakowanie
szpinaku w brykietach- 1 opakowanie
sera feta- 2 ząbki
czosnku- 1 średnia
czerwona cebula-
pieprz,
sól- 1 łyżka
oliwyWykonanie:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, szklimy w rondelku. Wrzucamy rozmrożony
szpinak, wciskamy
czosnek. Zakrywamy rondelek, aby
szpinak się udusił, po ok. 7 min odkrywamy i dodajemy kawałki
sera, czekamy aż
woda odparuje. Całość doprawiamy do smaku.Gotowym farszem przekładamy naleśniki. Jedną z środkowych warstw zamiast farszem przekładamy
sosem czosnkowym.
Sos czosnkowy:- 1/2 opakowania
jogurtu naturalnego- 2 ząbki
czosnku-
sól,
pieprz

Wspierając lokalne talenty-zachęcam do wysłuchania: