ßßß
Cookit - przepis na Pieczone pierożki z fetą i szpinakiem
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Pieczone pierożki z fetą i szpinakiem
Składniki
Jajko
Olej
Suszone pomidory
Zioła prowansalskie
Szpinak
Czosnek
Feta
Sól
Pieprz
Mąka
Proszek do pieczenia
Ser
Mleko
Wykonanie
Pyszne, lekkie i niebanalne pierożki. Idealne jako podwieczorek albo drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Świetnie smakują z
sosem czosnkowym
.Składnikiciasto370g
mąki
3 łyżeczki
proszku do pieczenia
25g tartego
sera
1 szklanka
mleka
1
jajko
3 łyżki
oleju
z
suszonych pomidorów
zioła prowansalskie
farsz400g
szpinaku
2 ząbki
czosnku
pół opakowania
sera feta
kilka
suszonych pomidorów
sól
,
pieprz
Sposób przygotowaniaKrok 1
Mąkę
,
proszek do pieczenia
i szczyptę
soli
przesiewamy do miski. Dokładamy tarty
ser
oraz
zioła
i mieszamy.Krok 2W drugiej misce mieszamy
mleko
olej
i
jajko
.Krok 3Łączymy wszystkie składniki aż ciasto będzie elastyczne i nieklejące. W razie potrzeby dolewamy
mleka
lub dosypujemy
mąki
.Krok 4Na patelni, na odrobinie
oleju
podsmażamy
szpinak
z
pomidorami
,
czosnkiem
i
przyprawami
aż do odparowania
wody
.Krok 5Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy krążki na których układamy farsz i kawałki
sera
. Zaklejamy krążki jak pierożki i układamy na posmarowanej tłuszczem i wysypanej
bułką tartą
blaszce. Zapiekamy aż będą miały złoty kolor.
Źródło:
http://coolinarnie.pl/2013/02/3942/pieczone-pierozki-z-feta-i-szpinakiem
Przepisy powiązane
Muffiny razowe z suszonymi pomidorami oliwkami i serem feta
Naleśniki ze szpinakiem
Zzzielone placki szpinakowo-pieczarkowe
Szpinak zapiekany w macy
ZE SZPINAKIEM
Składniki powiązane (0)