ßßß Cookit - przepis na Pieczone pierożki z fetą i szpinakiem

Pieczone pierożki z fetą i szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Pyszne, lekkie i niebanalne pierożki. Idealne jako podwieczorek albo drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Świetnie smakują z sosem czosnkowym.
Składniki
ciasto
370g mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
25g tartego sera
1 szklanka mleka
1 jajko
3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
zioła prowansalskie
farsz
400g szpinaku
2 ząbki czosnku
pół opakowania sera feta
kilka suszonych pomidorów
sól, pieprz
Sposób przygotowania
Krok 1
Mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli przesiewamy do miski. Dokładamy tarty ser oraz zioła i mieszamy.
Krok 2
W drugiej misce mieszamy mleko olej i jajko.
Krok 3
Łączymy wszystkie składniki aż ciasto będzie elastyczne i nieklejące. W razie potrzeby dolewamy mleka lub dosypujemy mąki.
Krok 4
Na patelni, na odrobinie oleju podsmażamy szpinak z pomidorami, czosnkiem i przyprawami aż do odparowania wody.
Krok 5
Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy krążki na których układamy farsz i kawałki sera. Zaklejamy krążki jak pierożki i układamy na posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blaszce. Zapiekamy aż będą miały złoty kolor.
Źródło:http://coolinarnie.pl/2013/02/3942/pieczone-pierozki-z-feta-i-szpinakiem