ßßß Cookit - przepis na Szpinak zapiekany w macy

Szpinak zapiekany w macy

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
maca 1 porcja
jajka 4 sztuk
mleko 1 szklanek
szpinak 1 kilogramów
dymka 1 pęczek
jajka 2 sztuk
pomidory suszone 4 sztuk
ser feta 300 gramów
ser żółty 100 gramów
czosnek 3 ząbki
orzechy włoskie 10 sztuk
olej według uznania
gałka muszkatołowa według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Z mlekiem wymieszać 4 jajka i zalać macę, odstawić do namoczenia. Oczyszczone liście szpinaku (mogą być też mrożone) blanszować 3 minuty w osolonym wrzątku, osaczać i grubo posiekać. Oczyszczoną dymkę posiekać i zeszklić na łyżce oleju. 2 jaka roztrzepać, dodać szpinak oraz podsmażoną dymkę, pokrojony w kostkę ser, starty żółty ser oraz posiekane pomidory i orzechy. Mieszając, doprawić do smaku czosnkiem, solą, pieprzem oraz szczypta gałki.
Formę do zapiekania wysmarowana olejem wyłożyć macą, napełnić nadzieniem szpinakowym, przekładając kawałkami macy. Wierzch tez przykryć macą. Zapiekać 45 minut w 180 stopniach.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Jaj
Potrawy z serem
Zapiekanki i Pizze
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11603/Szpinak-zapiekany-w-macy