Wykonanie
Dawno nie jedliśmy rosołku:)Tym razem z pierożkami
mięsnymi
SKŁADNIKI:noga
kurczakawłoszczyzna (
por,
marchewka,
seler,
pietruszka,
cebula,
kapusta włoska)
sól, ziarenka
pieprzu,
lubczyk,
liść laurowy,
ziele angielskie,
papryczka chilizielona
pietruszkamaka tortowa
olejciepła
woda2 białe surowe
kiełbasy
Umytego
kurczaka włożyć do dużego garnka, zalać zimną
wodą , dodać 1 łyżkę
soli, wymieszać i odstawić na pół godziny. Po tym czasie zdjąć zebraną pianę na powierzchni. Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu pod uchyloną pokrywą przez około 1/2 godziny.
Marchewkę,
pietruszkę i
selera obrać.
Pora,
kapustę,
cebulę i
natkę opłukać.Do
wywaru dodać przygotowane warzywa ,
natkę pietruszki oraz
ziele angielskie,
liście laurowe i
czarny pieprz i pokrojoną
papryczkę chili. Gotować przez około godzinę na małym ogniu .Wyciągnąć wszystkie warzywa i pokroić w kostkę i ponownie wrzucić do rosołu.

Z
kiełbasy ściągnąć flak. Roztrzepać
mięso widelcem. Jeśli jest słabo doprawiona doprawić
pieprzem. Odstawić na chwilę by się przegryzłoCiasto na pierogi zrobić jak zawsze według znanego i sprawdzonego przepisu:Najlepsze ciasto na pierogiRozwałkować ciasto na cienki placek. Wyciąć koła niedużą szklanką. Nałożyć sporą ilość farszu i skleić ciasto w sakiewkę. Gotować w osolonej wodzie 2 minuty od wypłynięcia pierogów na wierzch.

Pierożki zalać gorącym rosołem i posypać posiekaną zieloną
pietruszką.

Smacznego !!!