Wykonanie
Chyba nigdy nie
jadłam królika...Spróbuję go zrobić w standardowy i klasyczny sposób.

SKŁADNIKI:1 tusza królicza (około 1 kg)1cebula3 ząbki
czosnkumąka pszenna200 ml
śmietany 18%1l
wodykurkuma1 łyżka
masła1 łyżeczka
sosu sojowegosuszony
koperek,
natka pietruszki,
tymianekmarchewkaoliwapieczone ziemniaczkisurówka z
marchewki i
jabłka
Królika pokroić na kilka kawałków. Odstawić na 15 minut w garnku z osoloną
wodą.
Cebulę i
czosnek obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Kawałki
królika wyjąć z
wody i dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym. Doprawić
solą a następnie obtoczyć w
mące. Rozgrzać dużą patelnię, dodać łyżkę
oleju i obsmażyć kawałki
królika po około 5 minut z każdej strony.Do dużego garnka wlać 3 szklanki
wody i zagotować. Dodać
kurkumę,
masło,
oliwę,
sos sojowy, 1/2 łyżeczki
soli morskiej i 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego
pieprzu. Dodać
natkę pietruszki,
koperku,
tymianku.Do gotującego się
bulionu wkładać obsmażone kawałki
królika. Na patelnię po
króliku włożyć rozdrobniony
czosnek i
cebulę oraz 1 łyżeczkę
oleju. Podsmażyć wszystko przez około minutę ciągle mieszając. Wlać pozostałą 1 szklankę
wody i po zagotowaniu przelać wszystko do garnka z
mięsem.Dodać
marchewkę, przykryć i gotować przez 1 godzinę na umiarkowanym ogniu pod przykryciem.

W międzyczasie upiec
ziemniaki.Odlać kilka łyżek
bulionu z garnka do miski, wlewać
śmietanę cały czas mieszając. Dodać jeszcze kilka łyżek
bulionu a następnie przelać wszystko do garnka z
królikiem. Delikatnie zagotować. Jeśli
sos jest rzadki można zagęścić go 1 - 2 łyżeczkami
mąki (najpierw rozprowadzić je w niewielkiej ilości sosu, dopiero później dodać do całej potrawy).
Królik wyszedł delikatny, mięciutki, soczysty... pyszny :P