Wykonanie
Witajcie!Dziś danie na jakie miałam ochotę już dłuższy czas, ale zawsze coś było nie po drodze. Aż w końcu miałam okazję. Rodzinny obiad. Dobra okazja by zrobić coś innego, bo ile
razy mogę podawać pieczonego
łososia czy standardowego
kurczaka... Pomyślałam:
Królik to jest to ! No i jak pomyślałam, tak zrobiłam! :)Jakiś czas szukałam przepisów w Internecie, bo przyznam, że
królika jadłam kilka
razy, jeszcze jako dziecko również, ale sama dzisiaj przyrządzałam pierwszy raz.Inspirowałam się przepisem znalezionym tutaj: przepis na
królika w
śmietanie, choć inspirowałam to mało powiedziane, zrobiłam prawie identycznie :)Zapraszam na
królika w
śmietanie z
ziemniakami.

Składniki na 6 porcji:
tuszka królika (moja warzyła 1,4 kg)6
marchewek2
szalotki2 ząbki
czosnkumąka pszenna - około 2-3 łyżekprawie 200 ml
śmietany 30% do zup i
sosów1 łyżka
masłaolej rzepakowyprzyprawy:
pieprz czarny,
sól,
kurkumazioła: świeża
pietruszka,
tymianek i
koperekziemniaki do podania (u mnie 10 średniej wielkości)Przygotowanie:Najpierw należy pokroić
królika. Próbowałam zgodnie z filmikami znalezionymi na YouTube, ale i tak zrobiłam po swojemu.
Królika umyłam pod bieżącą
wodą, następnie włożyłam do miski, dosypałam około 1 łyżkę
soli i wlałam zimnej
wody.
Królik spędził w misce około 15-20 minut. Następnie osuszyłam kawałki
królika ręcznikiem papierowym, delikatnie obtoczyłam w
mące i smażyłam na rozgrzanym
oleju. Smażyłam jakieś 5-8 minut z każdej strony.

Nastawiamy
bulion, w którym
królik będzie się dusił.Do dużego garnka wlewamy około 4 szklanek
wody, dodajemy łyżkę
masła, łyżeczkę
kurkumy, szczyptę
soli,
pieprzu oraz kilka gałązek
natki pietruszki i
tymianku.

W czasie smażenia się
królika obrałam i pokroiłam w plasterki
marchewkę.Usmażone kawałki
królika wkładałam do gotującego się
bulionu. Gdy wszystkie kawałki
królika były w garnku, dodałam
marchewkę i pocięty
koperek. Zmniejszyłam ogień na minimum i przykryłam garnek pokrywką. Na patelni po
króliku podsmażyłam drobno pokrojony
czosnek i
szalotkę. Dodałam do garnka.Do
królika zaglądałam kilka
razy, by przemieszać kawałki
królika, całość dusiłam jakieś 1,5 godziny. W tym czasie przygotowałam
rzodkiewkę ze
szczypiorkiem i
jogurtem naturalnym z niewielką ilością
soli i
pieprzu, która była dodatkiem do
królika.

Chwilę przed zakończeniem duszenia
królika nastawiłam
ziemniaki.Przed samym podaniem sos zabieliłam
śmietaną. Do miseczki odlałam kilka sporych łyżek sosu, dodałam
śmietanę, wymieszałam dokładnie i dodałam do garnka. Całość poddusiłam dosłownie 2-3 minuty.
Królika podałam z
ziemniakami. Całość wyszła bardzo smacznie.
Królik rozpływał się w ustach,
mięso było mięciuteńkie. Chrupkość
rzodkiewek pasowała idealnie.


Myślę, że takie danie będzie idealne nie tylko na niedzielny obiad z rodziną, ale również na zbliżające się Święta.Ja już swoją premierę mam za sobą i wiem na pewno, że taki obiad powtórzę nie raz. Sos będzie też idealny z
kurczakiem.Smacznego!