Wykonanie
eh... znowu muszę się tłumaczyć z nieobecności. Wystarczy, że
powiem "dziecko jest bardzo absorbujące"?Tak, tak mały wkładkowicz wykluł się pod koniec października. Od tej
pory blogujemy razem ;)Na szczęście mam kilka (kilkanaście ...) przepisów nieopublikowanych, więc z lodówki już nic nie wyciągam, teraz wyciągam z dysku.
Składniki (ok 6 l):- 3 kg
kapusty kiszonej- 500 g
wieprzowiny (
łopatka, od
szynki itp.)- 500 g
wołowiny bez kości- 500 g
boczku- 500 g różnej
kiełbasy- garść
suszonych grzybów- 10
śliwek suszonych- 2
liście laurowe,- po kilka ziaren:
pieprzu ziarnistego, jałowca i
ziela angielskiego- 2
cebule- 1 łyżka
miodu- 150 ml
czerwonego wina- łyżka
sosu sojowego- 2 szczypty
chilli- sól/pieprz do smaku- 3 łyżki oleju/oliwy do smażenia
Kapustę kiszoną najpierw powinniśmy wypłukać, aby bigos nie wyszedł za kwaśny, ja zazwyczaj robię to tylko raz gdyż wolę kwaskowy efekt.Następnie ją kroimy wrzucamy do garnka i zalewamy niewielką ilością
wody. Dodajemy
przyprawy:
ziele angielskie,
liście laurowe, rozgniecione
jagody jałowca i gotujemy ok. 1,5 godziny.W
między czasie możemy pogotować wcześniej namoczone
grzyby. Pamiętajmy aby nie wylewać
wody z moczenia! Dodajemy do
kapusty.
Wieprzowinę i
wołowinę kroimy w kostkę i podsmażamy na
oleju na złoty kolor, podlewamy
winem i kilka minut dusimy. Osobno smażymy każdy rodzaj
mięsa oraz drobno posiekaną
cebulkę. Gdy skończymy wrzucamy wszystko do
kapusty i gotujemy jeszcze co najmniej 1,5 godziny. Na koniec przyprawiamy
solą i
pieprzem, wrzucamy pokrojone
śliwki, dodajemy resztę
czerwonego wina oraz słodzimy
miodem.Bigos najsmaczniejszy jest po kilku dniach, gdy nabierze mocy;)Smacznego!