ßßß
Składniki (ok 6 l):- 3 kg kapusty kiszonej- 500 g wieprzowiny (łopatka, od szynki itp.)- 500 g wołowiny bez kości- 500 g boczku- 500 g różnej kiełbasy- garść suszonych grzybów- 10 śliwek suszonych- 2 liście laurowe,- po kilka ziaren: pieprzu ziarnistego, jałowca i ziela angielskiego- 2 cebule- 1 łyżka miodu- 150 ml czerwonego wina- łyżka sosu sojowego- 2 szczypty chilli- sól/pieprz do smaku- 3 łyżki oleju/oliwy do smażeniaKapustę kiszoną najpierw powinniśmy wypłukać, aby bigos nie wyszedł za kwaśny, ja zazwyczaj robię to tylko raz gdyż wolę kwaskowy efekt.Następnie ją kroimy wrzucamy do garnka i zalewamy niewielką ilością wody. Dodajemy przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, rozgniecione jagody jałowca i gotujemy ok. 1,5 godziny.W między czasie możemy pogotować wcześniej namoczone grzyby. Pamiętajmy aby nie wylewać wody z moczenia! Dodajemy do kapusty.Wieprzowinę i wołowinę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju na złoty kolor, podlewamy winem i kilka minut dusimy. Osobno smażymy każdy rodzaj mięsa oraz drobno posiekaną cebulkę. Gdy skończymy wrzucamy wszystko do kapusty i gotujemy jeszcze co najmniej 1,5 godziny. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy pokrojone śliwki, dodajemy resztę czerwonego wina oraz słodzimy miodem.Bigos najsmaczniejszy jest po kilku dniach, gdy nabierze mocy;)Smacznego!