Wykonanie
U mnie w
domku rodzinnym
kurczak po meksykańsku gościł od zawsze wszak niestety nader sporadycznie - Mama zawsze mówiła, że to strasznie dużo roboty. Fakt trochę jest, dlatego wymyśliłam wersję uproszczoną, taką na co dzień.
piersi z kurczaka1/2 filiżanki
octu winnego1/2 filiżanki
keczupu1 filiżanka
powideł śliwkowych2 filiżanki
wody3 łyżki
cukru2 ząbki
czosnku3
cebulekostka rosołowa2 łyżki
mąki2 łyżki
słodkiej paprykisólolej
Mieszamy
mąkę,
paprykę i
sól. Obtaczamy w tym pokrojone
piersi kurczaka i podsmażamy na rumiano. Do rondla wlewamy
wodę,
ocet, powidła,
keczup i wrzucamy
cukier i
kostkę rosołową. Zagotowujemy. Dusimy
cebulkę i wrzucamy do sosu razem z mięskiem. Dusimy aż sos zgęstnieje i
mięsko będzie się rozpływać. Pycha, podajemy z
ryżem.Wersja mojej Mamy.Kupujemy piersi, udka i bioderka
kurczaka (można całego ale to jeszcze więcej roboty). Każdy kawałek obtaczamy w panierce takiej jak w przepisie powyżej i obsmażamy na patelni. Udka i bioderka luzujemy z kostek i dzielimy na mniejsze kawałki - mniej więcej wielkości kawałków piersi.Sos -> 25 dag
masła, 3 ząbki
czosnku, 1 posiekana
cebula, 1 filiżanka
keczupu, 1/2 filiżanki
bulionu warzywnego, 1/4 filiżanki
octu winnego czerwonego, 1/4 filiżanki
cukru, 1/2 filiżanki
wody, 1/2 filiżanki
powideł śliwkowych, łyżeczka
soli, łyżka
sosu worcestershire. Wszystko zagotowujemy.Do sosu wrzucamy kawałki
kurczaka i powolutku dusimy aż wszystko będzie się rozpływać. Uwaga może się przypalać. Różnica w wersjach polega głównie na
kurczaku. Wszak dużo łatwiej i szybciej podsmażyć piersi niż bawić się udkami i bioderkami i ich luzowaniem.