ßßß Cookit - przepis na Kurczak po meksykańsku

Kurczak po meksykańsku

nazwa

Wykonanie

U mnie w domku rodzinnym kurczak po meksykańsku gościł od zawsze wszak niestety nader sporadycznie - Mama zawsze mówiła, że to strasznie dużo roboty. Fakt trochę jest, dlatego wymyśliłam wersję uproszczoną, taką na co dzień.
piersi z kurczaka
1/2 filiżanki octu winnego
1/2 filiżanki keczupu
1 filiżanka powideł śliwkowych
2 filiżanki wody
3 łyżki cukru
2 ząbki czosnku
3 cebule
kostka rosołowa
2 łyżki mąki
2 łyżki słodkiej papryki
sól
olej
Mieszamy mąkę, paprykę i sól. Obtaczamy w tym pokrojone piersi kurczaka i podsmażamy na rumiano. Do rondla wlewamy wodę, ocet, powidła, keczup i wrzucamy cukier i kostkę rosołową. Zagotowujemy. Dusimy cebulkę i wrzucamy do sosu razem z mięskiem. Dusimy aż sos zgęstnieje i mięsko będzie się rozpływać. Pycha, podajemy z ryżem.
Wersja mojej Mamy.
Kupujemy piersi, udka i bioderka kurczaka (można całego ale to jeszcze więcej roboty). Każdy kawałek obtaczamy w panierce takiej jak w przepisie powyżej i obsmażamy na patelni. Udka i bioderka luzujemy z kostek i dzielimy na mniejsze kawałki - mniej więcej wielkości kawałków piersi.
Sos -> 25 dag masła, 3 ząbki czosnku, 1 posiekana cebula, 1 filiżanka keczupu, 1/2 filiżanki bulionu warzywnego, 1/4 filiżanki octu winnego czerwonego, 1/4 filiżanki cukru, 1/2 filiżanki wody, 1/2 filiżanki powideł śliwkowych, łyżeczka soli, łyżka sosu worcestershire. Wszystko zagotowujemy.
Do sosu wrzucamy kawałki kurczaka i powolutku dusimy aż wszystko będzie się rozpływać. Uwaga może się przypalać. Różnica w wersjach polega głównie na kurczaku. Wszak dużo łatwiej i szybciej podsmażyć piersi niż bawić się udkami i bioderkami i ich luzowaniem.
Źródło:http://mamabartka.blogspot.com/2010/11/kurczak-po-meksykansku.html