Wykonanie

Mieliśmy ochotę na jakiś eksperyment
chlebowy, więc postanowiłam jeden z cotygodniowych
chlebów przygotować z zalegającą w szafce prażoną
cebulą. Dodałam do tego trochę
ziół i wyszedł bardzo pyszny chlebek! Piekę
chleby raz w tygodniu, od razu 3 (więcej
pisałam o tym tutaj). Zwykle jeden z nich robimy
czekoladowy - z dodatkiem karobu i suszonych
śliwek. Tym razem powstał
chleb z "wytrawnymi" dodatkami. Zupełnie inny, ale też wszystkim smakował!Składniki (na jeden bochenek, forma keksowa):2 szkl
mąki żytniej typ 20002 szkl
mąki orkiszowej typ 20001/2 szkl aktywnego zakwasu żytniego*2 szkl ciepłej
wody1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukru nierafinowanego /miodu /słodu3 łyżki prażonej
cebuli1 łyżeczka
ziół prowansalskich1 łyżeczka
tymianku1 łyżeczka
czosnku niedźwiedziegoponadto:
olej i
mąka do wysmarowania i wysypania formyDo aktywnego zakwasu dodałam
mąkę żytnią oraz 1 szkl
wody. Odstawiłam na 3-4h, po czym dodałam 1 szkl
mąki orkiszowej i 1/2 szkl
wody. Odstawiłam na kolejne 3h. W ostatnim etapie dodałam pozostałą szklankę
mąki orkiszowej,
przyprawy oraz 1/2 szkl
wody, w której wcześniej rozpuściłam
sól i
cukier. Odstawiłam na kolejne 3h. Po tym czasie przełożyłam
chleb do wysmarowanej i wysypanej formy keksowej. Odstawiłam do ostatecznego wyrośnięcia na ok. 3h.Wyrośnięty
chleb wstawiłam do nagrzanego do 250 stopni, piekłam w tej temperaturze przez 15 minut po czym zmniejszyłam temperaturę do 200 stopni, a po kolejnych 15 minutach obniżyłam temperaturę do 150 stopni. W tej temperaturze
chleb piekł się przez 30 minut, po czym wyjęłam go z foremki i dopiekłam jeszcze 10 minut odwrócony "do góry dnem" (dopiekałam w temp. 150 stopni).Po wyjęciu
chleba z piekarnika studziłam go na kratce. Kroiłam po ok. 12 godzinach.*zakwas aktywuję wyciągając go z lodówki wieczorem, w dniu poprzedzającym pieczenie i dodając trochę
wody i
mąki żytniej