Wykonanie
Od czasu do czasu każdy ma ochotę zaszaleć i taki domowy fast food to moja forma szaleństwa, a te tortille są o niebo lepsze od kupnych a jak się prezentują.


Składniki na panierkę:1 niepełna łyżka
soli (no chyba, że ktoś lubi bardziej słone)1/2 łyżeczki
czosnku granulowanego1/2 łyżeczki
imbiru1/2 łyżeczki
pieprzu1 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
papryki słodkiej1 szklanki
mąkiWszystkie składniki na panierkę należy dokładnie wymieszać.Składniki dodatkowe:1 podwójna
pierś z kurczakaolej do smażenia
wodatortille 4 sztuki
sałatapomidor pokrojony w kostkę1/2
cebulka posiekanejSkładniki na sos:2 łyżki
majonezu1 łyżka
keczupu1/2 łyżeczki
octu1-2 łyżeczki
cukru1 łyżeczka
słodkiej paprykiWszystkie składniki na sos dokładnie wymieszać w razie potrzeby doprawić (
octem bądź
cukrem)
Pierś z kurczaka oczyszczamy i kroimy w paseczki (nie za grube). Nagrzewamy tłuszcz. Każdy kawałek
mięsa maczamy w wodzie a następnie w panierce i taka czynność powtórzyć 4
razy (
woda,panierka,
woda panierka,
woda,panierka,
woda,panierka) i od razu wrzucamy na "głęboki" rozgrzany tłuszcz. Smażymy na średnim ogniu żeby
mięso doszło w środku uważając żeby panierka się nie spaliła. Wykładamy na papierowy ręcznik. Smarujemy tortille sosem kładziemy na to
sałatę,
pomidora,
cebulę i 2-3 kawałki
kurczaka zależy od wielkości, polewamy sosem zawijamy i wcinamy :)