Wykonanie
Ostatnio postanowiłam odmienić tradycyjne kotlety mielone i przygotowałam meksykańskie pulpety w
sosie pomidorowym. Dziś ten przepis dla Was pojawia się na blogu:)500 g
mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe)1/2
czerwona papryka2
cebule2 ząbki
czosnku100 g
czerwonej fasoli konserwowej z puszki3 łyżki startego
parmezanu2 łyżki
bułki tartej1
jajkopęczek
natki pietruszkiprzecier pomidorowyliść laurowyziele angielskieszczypta:
soli,
pieprzu,
cukrusłodka i
ostra paprykapieprz cayennebazylia,
oregano1/2 łyżeczki
kminu rzymskiego (kuminu) w proszku
olej do smażeniaJako pierwszy możemy przygotować sos. Na patelni rozgrzewamy
oliwę i na niej należy zeszklić posiekana
cebulę oraz ząbek
czosnku. Następnie dodajemy
przecier pomidorowy,
liść laurowy,
ziele angielskie i dusimy ok 20 minut, doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem oraz
bazylią i
oregano.
Mięso mielone łączymy z
cebulą (startą na tarce),
parmezanem, przeciśniętym przez praskę
czosnkiem, posiekaną
natką pietruszki oraz
jajkiem i
bułką tartą Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę
czerwoną paprykę oraz przekrojoną na pół
czerwoną fasolę. Całość doprawiamy
solą,
pieprzem oraz
pieprzem cayenne, kuminem, słodką i
ostrą papryką. Bardzo dokładnie mieszamy na jednolitą masę.Z masy formujemy pulpeciki i smażymy na rumiany kolor. Po usmażeniu pulpeciki przekładamy do
sosu pomidorowego i dusimy jeszcze około 15 minut.
