Wykonanie
Jemy za mało ryb. My, Polacy. Tak przynajmniej „mówią” statystyki. Pytanie dlaczego tak jest. Przecież
rybę można kupić w każdym supermarkecie, a często w osiedlowych uliczkach można znaleźć świetne sklepy
rybne.Jeśli chcecie znać moje zdanie to uważam, że są przynajmniej dwa powody dla których
ryba tak rzadko gości na naszych stołach.Po pierwsze cena. Bo
ryba w naszym
kraju tania nie jest. No chyba, że mówimy o rybie
rodem z chińskiej hodowli, która ma w sobie całą tablicę Mendelejewa. Dobra i świeża
ryba jest
droga. Niestety.Po drugie brak pomysłu jak ja przyrządzić. Często słyszę „zjadłabym
rybę, ale nie wiem jak ją zrobić”. Bo ileż można jeść smażoną
rybę w panierce z
mąki czy
bułki tartej. A tak naprawdę to
rybę można przygotować na tak wiele sposobów co
mięso. Można ją piec, gotować, mielić, grillować, gotować na parze, itd. My dziś proponujemy
rybną zupę. To zresztą kolejna zupa rybna (poprzednia tutaj) na naszym blogu. Bo my
rybę lubimy. I nawet jeśli jej cena jest „z kosmosu” to i tak wybierzemy
rybę zamiast
mięsa.Spróbujcie poniższej propozycji. Niech Was nie przeraża ilość składników, większość z nich na pewno macie w lodówce, a pozostałe znajdziecie w każdym sklepie.Potrzebujesz:2 łyżki oliwy/oleju,1 mała
cebula,2 szczypty
szafranu,1 łyżeczka
curry,4 nieduże
ziemniaki,400 g
kalafiora,2 małe
marchewki,1 mała
pietruszka,kawałek
pora,kawałek
selera,
natka pietruszki,1/3 szklanki
czerwonej soczewicy,300 g
filetów z białej ryby,6 średnich
krewetek,3 łyżki
octu ryżowego,
sól,
pieprzWykonanie:
Rybę pokrój na większą kostkę (około 3 cm), obierz
krewetki, usuń z nich ogonki.
Cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Obierz i umyj wszystkie warzywa.
Ziemniaki pokrój w kostkę,
marchew w cienkie plasterki,
kalafiora podziel na różyczki,
pietruszkę przekrój na pół.W dużym garnku rozgrzej
olej lub
oliwę, dodaj
cebulę i smaż na średnim ogniu przez minutę starając się jej nie rumienić. Dodaj
szafran i
curry. Smaż przez minutę, następnie dodaj wszystkie warzywa i zalej całość
wodą około 10 cm ponad poziom warzyw. Następnie wsyp opłukaną
soczewicę, 2 łyżeczki
soli i szczyptę
pieprzu. Zagotuj całość pod przykryciem, a następnie zmniejsz ogień i gotuj aż warzywa będą miękkie (około 10-15 minut).Kiedy warzywa są miękkie, zdejmij zupę z ognia i włóż do niej
rybę oraz
krewetki. Przykryj i odstaw na 10 minut. Po tym czasie usuń z zupy
pietruszkę i
pora. Dopraw
octem ryżowym i podawaj. Ewentualnie dopraw
solą lub
pieprzem.
Smacznego!*Pomysł na zupę ze strony www.kwestiasmaku.com