Wykonanie

Uwielbiamy
sałatkę śledziowo - ziemniaczaną, jest ona obok gyrosowej na naszym
sałatkowym topie ;) Zwłaszcza w wersji leśnej - z własnoręcznie zebranych zamarynowanych
prawdziwków i podgrzybków, z wyraźną nutą aromatycznego jałowca. Oprócz tych składników znajdziemy w niej: chrupiąca
kalarepkę,
jabłka,
kiszone ogórki i
czarne oliwki. Niestety zapasy
marynowanych grzybków zostały wyczerpane, więc zastępują je tutaj
pieczarki.
Sałatka ta jest bardzo sycąca i z powodzeniem może zastąpić nawet obiad, zwłaszcza latem, kiedy w upały nikt nie ma ochoty na gorące posiłki.Składniki:
ziemniaki sałatkowe 1 kg
ogórki kiszone 400 g
jabłka 2 szt
oliwki czarne 140 g
kalarepka 2 szt
śledzie w
oleju (wiejskie z
cebulką)1 słoikmarynowane podgrzybki lub
prawdziwki 1 słoik lub
pieczarki (w słonej zalewie lub occie)
ser zółty (np. edam) - niekonieczniekawałek 200 g
pieprz kolorowy pół łyżeczki
ziele angielskie kilka ziaren
jałowiec kilka ziaren (właściwie szyszkojagód ;)
gałka muszkatołowa,
kolendra pół łyżeczkiDo zrobienia sosu możemy użyć różnych składników - w zależności od tego na co pozwala nam dieta:wersja bezglutenowa:
jogurt grecki 400 ml
majonez bezglutenowy 200 mlwersja bezjajeczna:
jogurt grecki 400 ml
majonez sojowy (niekoniecznie)200 mlwersja bezmleczna:
majonez (
sojowy lub zwykły)200 ml
śmietanka sojowa 200 mlwersja light:
jogurt naturalny niskotłuszczowy 400 ml

Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Grzyby i
oliwki pokroić w plasterki.
Kalarepki i
jabłka obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę.
Kiszone ogórki pokroić w kostkę i odcisnąć z nadmiaru
wody.
Śledzie odsączyć z
oleju, pokroić na kawałki. Jeśli nie mamy uczulenia na
mleko i niestraszne nam dodatkowe kalorie, można dodać również pokrojony w kostkę
żółty ser.
Przyprawy utłuc w moździerzu lub zmielić, dodać do jogurtu/majonezu i wymieszać. W razie potrzeby dosolić.