ßßß
Uwielbiamy sałatkę śledziowo - ziemniaczaną, jest ona obok gyrosowej na naszym sałatkowym topie ;) Zwłaszcza w wersji leśnej - z własnoręcznie zebranych zamarynowanych prawdziwków i podgrzybków, z wyraźną nutą aromatycznego jałowca. Oprócz tych składników znajdziemy w niej: chrupiąca kalarepkę, jabłka, kiszone ogórki i czarne oliwki. Niestety zapasy marynowanych grzybków zostały wyczerpane, więc zastępują je tutaj pieczarki.Sałatka ta jest bardzo sycąca i z powodzeniem może zastąpić nawet obiad, zwłaszcza latem, kiedy w upały nikt nie ma ochoty na gorące posiłki.Składniki:ziemniaki sałatkowe 1 kgogórki kiszone 400 gjabłka 2 sztoliwki czarne 140 gkalarepka 2 sztśledzie w oleju (wiejskie z cebulką)1 słoikmarynowane podgrzybki lub prawdziwki 1 słoik lub pieczarki (w słonej zalewie lub occie)ser zółty (np. edam) - niekonieczniekawałek 200 gpieprz kolorowy pół łyżeczkiziele angielskie kilka ziarenjałowiec kilka ziaren (właściwie szyszkojagód ;)gałka muszkatołowa, kolendra pół łyżeczkiDo zrobienia sosu możemy użyć różnych składników - w zależności od tego na co pozwala nam dieta:wersja bezglutenowa:jogurt grecki 400 mlmajonez bezglutenowy 200 mlwersja bezjajeczna:jogurt grecki 400 mlmajonez sojowy (niekoniecznie)200 mlwersja bezmleczna:majonez (sojowy lub zwykły)200 mlśmietanka sojowa 200 mlwersja light:jogurt naturalny niskotłuszczowy 400 ml
Przygotowanie:Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Grzyby i oliwki pokroić w plasterki. Kalarepki i jabłka obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę. Kiszone ogórki pokroić w kostkę i odcisnąć z nadmiaru wody. Śledzie odsączyć z oleju, pokroić na kawałki. Jeśli nie mamy uczulenia na mleko i niestraszne nam dodatkowe kalorie, można dodać również pokrojony w kostkę żółty ser. Przyprawy utłuc w moździerzu lub zmielić, dodać do jogurtu/majonezu i wymieszać. W razie potrzeby dosolić.