Wykonanie
Nie wiem, jak Wy, ale bardzo lubię zapiekanki. Pełne dobrych i zdrowych rzeczy. W dodatku mogą być świetnym sposobem na wykorzystanie 'pozostałości' z wczorajszego obiady, np.
ryżu czy
kaszy. Co prawda w tej zapiekance użyty jest
ryż niegotowany, sądzę że już przygotowany też spełniłby swoje zadanie.Składniki-200g
ryżu-kostka bulionowa-podwójny
filet z kurczaka-
sól,
pieprz-2 żabki
czosnku-szczypta
majeranku-po łyżce
bazylii,
oregano i suszonej
natki pietruszki-
cebula-10
pieczarek-3
ogórki kiszone-puszka
kukurydzy-2
marchewki-2 łyżki
majonezu-20 dag
sera pleśniowego (np. lazur)-suszona
papryka w płatkachPrzygotowanieFilet umyć, osuszyć i drobno pokroić.
Cebulę pokroić w półplasterki,
pieczarki,
czosnek i
ogórki w plasterki.
Kukurydzę osączyć z zalewy.
Marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Do naczynia żaroodpornego wsypać
ryż i wlać rozpuszczoną w 1/2 szklanki gorącej
wody kostkę rosołową. Włożyć
mięso. Oprószyć
solą,
pieprzem i
ziołami. Dodać
czosnek,
cebulę i
pieczarki i
kukurydzę oraz
marchewkę. Przykryć warstwą
majonezu. Kłaść
ogórki. Posypać pokruszonym (lub pokrojonym w małe plasterki - w zależności od rodzaju
sera), a następnie
płatkami suszonej
papryki i
natką pietruszki. Piec ok. godziny w 210st.Źródło: Przyślij przepis! z moimi małymi zmianami


Smacznego ;-)