Wykonanie
Gdy na zewnątrz zimno i ponuro to na talerzu powinny znaleźć się kolorowe i energetyzujące potrawy. Daniem spełniającym te kryteria niewątpliwie jest
filet z kurczaka po hawajsku. Nie jest to danie pochodzące z Hawajów, a nasza nieco egzotyczna wariacja na temat typowego niedzielnego obiadu.
Ananas i
brzoskwinia idealnie komponują się z
kurczakiem, a piękne podanie zachęci do zjedzenia nawet najbardziej wybredne osoby.

Składniki:- puszka
ananasa- puszka
brzoskwiń-
filet z kurczaka- dwa kwaskowe
jabłka-
cytryna-
ziemniaki- kawałek
pora-
olej z pestek
winogron-
ser gouda-
cukier-
pieprz-
sól-
curry- sproszkowana
papryczka chilli- 2
jajka-
żurawina do
mięs w słoikuSposób przygotowania:1.
Ziemniaki obieramy, podgotowujemy w osolonej wodzie, następnie odparowujemy, przekładamy na blachę, przyprawiamy:
solę,
pieprzem,
curry i
papryką chilli. Pieczemy przez 1h, w tym ostatnie 15 minut na termoobiegu.2. Na talerzach układamy po plasterku
ananasa, na nim polówkę
brzoskwini z
żurawiną w środku.3. Resztę
ananasa kroimy w kostkę, to samo robimy z obranymi
jabłkami (
jabłka obficie polewamy
sokiem z cytryny). Do
owoców dokładamy posiekanego
pora.
Sałatkę przyprawiamy
solą,
pieprzem i
cukrem. Na koniec dolewamy
oleju.4. Gdy wszystko będzie prawie gotowe, na dużych oczkach tarki ścieramy
ser i łączymy go z roztrzepanymi
jajkami. Następnie, w tak przygotowanej panierce, obtaczamy sznycle z
kurczaka, wcześniej rozbite i przyprawione
solą,
pieprzem,
curry i
chilli. Smażymy je na patelni.5. Na koniec danie podajemy na talerzach tak jak na zdjęciu.

Smacznego!