Dziś w szkole miałam konkurs w którym pod uwagę musiałam wsiąść coś dla zdrowia, dla umysłu, dla . Padło własnie na te piersi podane z ryżem :) Przepisem jak i wynikiem oczywiście muszę się pochwalić..I MIEJSCE a niżej przepis.SKŁADNIKI:MARYNATAVegeta 'NATUR"Kostka rosołowa2 ziarna jałowca2 łyżki ostrej zmielonej papryki4 łyżki olejumajeranek3 ząbki czosnkuPIERŚ2 mniejsze piersi1 jajko, roztrzepane1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich1/4 mąki pszennej2 łyżki masłaolej roślinnySOS1/3 szklanki białego wina1 łyżka drobno posiekanej cebulki1/4 szklanki bulionu z kurczaka1/3 szklanki wyciśniętego soku z granatów3 łyżeczki miodu4 łyżki wyłuskanych ziaren granatuświeżo zmielony czarny pieprz+ możliwe że bd. potrzebne po 1 łyżce masła i mąkiPRZYGOTOWANIE:Do miski wrzucamy piersi kurczaka oraz wszystkie składniki na marynatę, pamiętając by kostkę rosołową rozpuścić w filiżance. Wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Przygotowując sos wlewamy do rondelka wino i dodajemy cebulkę, dusimy na wolnym ogniu czekając aż większość płynu wyparuje. Wlewamy bulion i sok z granatów, gotujemy aż sos zredukuje się o połowę. Dodajemy miód,mieszamy i czekamy aż sos zgęstnieje. Wymieszać ze świeżymi ziarnami granatu oraz doprawić pieprzem. + Jeśli sos bd za mało gęsty dodać zasmażkę z masła i mąki. Pierś obtoczyć w jajku, a następnie w mieszance orzechów i maki. Na patelni rozgrzewamy masło z olejem i smażymy piersi przez ok 3-4 minuty z każdej strony na złocisty kolor. Do ozdoby można użyć posiekanego szczypiorku i ziaren granatu oraz mięty ^^SMACZNEGO!