ßßß
Cookit - przepis na Kurczak w orzechowej panierce
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Kurczak w orzechowej panierce
Składniki
Białe wino
Cebula
Granat
Jajko
Masło
Mąka pszenna
Miód
Olej
Pieprz czarny
Piersi z kurczaka
Rukola
Ryż biały
Sałata
Szczypiorek
Bulionu z kurczaka
Orzech włoski
Wykonanie
Składniki2 porcje1 duża
pierś z kurczaka
lub 2 mniejsze1
jajko
, roztrzepane1/2 szklanki drobno posiekanych
orzechów włoskich
1/4 szklanki
mąki pszennej
2 łyżki
masła
olej roślinny
do smażeniaSos z
granatów
1/3 szklanki
białego wina
1 łyżka drobno posiekanej
cebulki
1/4 szklanki
bulionu z kurczaka
1/3 szklanki soku wyciśniętego z ziarenek
granatu
2 łyżeczki
miodu
4 łyżki wyłuskanych ziarenek
granatu
świeżo zmielony
czarny pieprz
2 łyżki posiekanego
szczypiorku
Dodatki: np.
sałatka
z
rukoli
,
biały ryż
PrzygotowaniePrzygotować sos z
granatów
. Do rondelka wlać
wino
i dodać
cebulkę
, dusić na wolnym ogniu aż większość płynu wyparuje. Wlać
bulion z kurczaka
, sok z
granatu
i gotować przez około 5 minut aż sos się zredukuje o połowę. Dodać
miód
i gotować aż sos zgęstnieje. Wymieszać z ziarenkami
granatu
i doprawić świeżo zmielonym
czarnym pieprzem
.
Pierś kurczaka
przekroić w poprzek i roztłuc tłuczkiem na filety o grubości około 1/2 cm. Oprószyć
solą
, obtoczyć w
jajku
, a następnie w mieszance posiekanych
orzechów włoskich
i
mąki
.Rozgrzać patelnię z 1 łyżką
masła
i kilkoma łyżkami
oleju roślinnego
. Smażyć piersi przez 3 - 4 minuty z każdej strony na złoty kolor. Podawać z sosem z
granatów
i posiekanym
szczypiorkiem
.
Źródło:
http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/granat/kurczak_w_orzechach/przepis.html
Przepisy powiązane
Kurczak w orzechach z sosem z granatów.
dzisiejszy obiad - polędwiczka wieprzowa z sosem z granata
Omlet z pokrzywą i smardzami
Ciasteczka lekko miodowe
Sałatka śledziowa z matiasów
Składniki powiązane (0)