ßßß Cookit - przepis na Bezglutenowe ciasto marchewkowe

Bezglutenowe ciasto marchewkowe

nazwa

Wykonanie

Dziś przepis na bezglutenowe marchewkowe podpatrzony na fejsbukowej tablicy u mojej koleżanki Olgi :) niech Was nie zmyli, że jak zdrowe i bezmączne to ble... to ciasto choć jest fit, to jest naprawdę pyszne, będziemy do niego wracać :)
Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm:
2 jaja od szczęśliwych kur
1/2 szklanki nierafinowanego cukru lub ksylitolu
1/2 szklanki oleju
przyprawy ( łyżeczka cynamonu, kardamonu, imbiru)
2 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia bezglutenowego - jeśli używacie sody 1 łyżka octu jabłkowego,
2 szklanki zmielonych orzechów: szklanka zmielonych migdałów i szklankachh włoskich - ja dałam 2 szklanki migdałów)
1/2 szklanki maki gryczanej
100 ml mleka ryżowego - mnie się chlapnęło więcej a ciasto i tak się udało :)
4 starte marchewki
Składniki na polewę:
serek kozi biały (taki twarożkowy do smarowania) ok 100 g.
cukier puder lub zmielony ksylitol około 1/2 szklanki
2 lyżki masła lub niefstrętnej margaryny
Przygotowanie:
Produkty łączymy w takiej kolejności jak są zapisane, czyli:
1. Miksyjemy jaja z cukrem
2. Następnie dodajemy do nich olej i ponownie miksujemy.
3. Do takiej masy wsypujemy partiami składniki suche, czyli zmielone orzechy, mąkę gryczaną i proszek do pieczenia i ponownie miksujemy.
4. Następnie dolewamy mleko ryżowe i dodajemy startą marchewkę i mieszamy łyżką do połączenia skladników.
5. Przekładamy do wysmarowanej i obsypanej np. wiórkami kokosowymi blaszki i pieczemy
w temeraturze 180°C. do suchego patyczka, u Olgi 30 minut, u mnie 45 - sprawdzajcie bo to zależy odpiekarnika.
Przygotowanie polewy:
Rozcieramy razem wszystkie skłdniki do połączenia łyżką lub mikserem, chłodzimy w lodówce. Tak przygotowaną polewą smarujemy ciacho, dla dekoracji można posypać żurawiną lub płatkami migdałowymi.
Ciacho pyszne :) Olga Hawryluk - dzięki za przepis :)
A wszystkim smacznego :)
Źródło:http://pancerka.blogspot.com/2014/12/bezglutenowe-ciasto-marchewkowe.html