ßßß
Dziś przepis na bezglutenowe marchewkowe podpatrzony na fejsbukowej tablicy u mojej koleżanki Olgi :) niech Was nie zmyli, że jak zdrowe i bezmączne to ble... to ciasto choć jest fit, to jest naprawdę pyszne, będziemy do niego wracać :)Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm:2 jaja od szczęśliwych kur1/2 szklanki nierafinowanego cukru lub ksylitolu1/2 szklanki olejuprzyprawy ( łyżeczka cynamonu, kardamonu, imbiru)2 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia bezglutenowego - jeśli używacie sody 1 łyżka octu jabłkowego,2 szklanki zmielonych orzechów: szklanka zmielonych migdałów i szklankachh włoskich - ja dałam 2 szklanki migdałów)1/2 szklanki maki gryczanej100 ml mleka ryżowego - mnie się chlapnęło więcej a ciasto i tak się udało :)4 starte marchewkiSkładniki na polewę:serek kozi biały (taki twarożkowy do smarowania) ok 100 g.cukier puder lub zmielony ksylitol około 1/2 szklanki2 lyżki masła lub niefstrętnej margarynyPrzygotowanie:Produkty łączymy w takiej kolejności jak są zapisane, czyli:1. Miksyjemy jaja z cukrem2. Następnie dodajemy do nich olej i ponownie miksujemy.3. Do takiej masy wsypujemy partiami składniki suche, czyli zmielone orzechy, mąkę gryczaną i proszek do pieczenia i ponownie miksujemy.4. Następnie dolewamy mleko ryżowe i dodajemy startą marchewkę i mieszamy łyżką do połączenia skladników.5. Przekładamy do wysmarowanej i obsypanej np. wiórkami kokosowymi blaszki i pieczemyw temeraturze 180°C. do suchego patyczka, u Olgi 30 minut, u mnie 45 - sprawdzajcie bo to zależy odpiekarnika.Przygotowanie polewy:Rozcieramy razem wszystkie skłdniki do połączenia łyżką lub mikserem, chłodzimy w lodówce. Tak przygotowaną polewą smarujemy ciacho, dla dekoracji można posypać żurawiną lub płatkami migdałowymi.Ciacho pyszne :) Olga Hawryluk - dzięki za przepis :)A wszystkim smacznego :)