Wykonanie

Dziś przepis na bezglutenowe
marchewkowe podpatrzony na fejsbukowej tablicy u mojej koleżanki Olgi :) niech Was nie zmyli, że jak zdrowe i bezmączne to ble... to ciasto choć jest fit, to jest naprawdę pyszne, będziemy do niego wracać :)Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm:2
jaja od szczęśliwych kur1/2 szklanki nierafinowanego
cukru lub
ksylitolu1/2 szklanki
olejuprzyprawy ( łyżeczka
cynamonu,
kardamonu,
imbiru)2 łyżeczki
sody lub
proszku do pieczenia bezglutenowego - jeśli używacie
sody 1 łyżka
octu jabłkowego,2 szklanki zmielonych
orzechów: szklanka zmielonych
migdałów i szklankachh włoskich - ja dałam 2 szklanki
migdałów)1/2 szklanki
maki gryczanej100 ml
mleka ryżowego - mnie się chlapnęło więcej a ciasto i tak się udało :)4 starte
marchewkiSkładniki na polewę:
serek kozi biały (taki
twarożkowy do smarowania) ok 100 g.
cukier puder lub zmielony
ksylitol około 1/2 szklanki2 lyżki
masła lub niefstrętnej
margarynyPrzygotowanie:Produkty łączymy w takiej kolejności jak są zapisane, czyli:1. Miksyjemy
jaja z
cukrem2. Następnie dodajemy do nich
olej i ponownie miksujemy.3. Do takiej masy wsypujemy partiami składniki suche, czyli zmielone
orzechy,
mąkę gryczaną i
proszek do pieczenia i ponownie miksujemy.4. Następnie dolewamy
mleko ryżowe i dodajemy startą
marchewkę i mieszamy łyżką do połączenia skladników.5. Przekładamy do wysmarowanej i obsypanej np. wiórkami kokosowymi blaszki i pieczemyw temeraturze 180°C. do suchego patyczka, u Olgi 30 minut, u mnie 45 - sprawdzajcie bo to zależy odpiekarnika.Przygotowanie polewy:Rozcieramy razem wszystkie skłdniki do połączenia łyżką lub mikserem, chłodzimy w lodówce. Tak przygotowaną polewą smarujemy ciacho, dla dekoracji można posypać
żurawiną lub
płatkami migdałowymi.Ciacho pyszne :) Olga Hawryluk - dzięki za przepis :)A wszystkim smacznego :)